Az európai hurrikán után alaposan megváltozik időjárásunk!

ophelia hurrikan

Csodálatos őszi időjárásunk van, de ez hamarosan megváltozhat. Az Európa partjait elérő hurrikán új időjárást hoz.

Vénasszonyok nyara

Már-már mesébe illően szép őszi időjárásunk volt az elmúlt napokban, és ez szerencsére még néhány napig kitart. Használjuk ki ezeket a napokat, mert már körvonalazódik a változás!

Egyelőre úgy tűnik, hogy ezen a héten szinte végig kellemes, meleg időjárásban lesz részünk 18-25 C fok körül csúcshőmérsékletekkel.

Reggelente ködfoltok alakulhatnak ki, de ezek jellemzően gyorsan megszűnnek majd. ez alól a szerdai nap lehet kivétel, amikor is a szélcsendes idő miatt, tartósabban megmaradhat néhol a köd, és emiatt a nappali felmelegedés mértéke is csökkenhet.

Szerencsére ez csak átmeneti lesz, mert csütörtöktől ismét szelesebbre fordul az időjárás, és ennek nyomán megszűnnek a reggeli ködfoltok.

Péntektől kezdődik a változás!

Ophelia a hurrikán Európa partjainál

Igen ritka, hogy egy hurrikán eléri Európa partjait, most azonban erre is sor került. A Portugáliához tartozó azori szigeteken 190 km/órás széllökéseket mértek, és most ez a hurrikán éri el Írország és Nagy-Britannia területeit. A hidegebb vizek felett a hurikán mésrékeltövi ciklonná szelidül, de még így is özönvízszerű csapadékot és 140 km/órás szelet várnaka  britt meteorológiai intézetek.

Sokat elmond a helyzetről, hogy Íroszágban ma tanítási szünetet rendeltek el, és a hadsereg et is készenlétbe helyezték.

Részben ennek a hurrikánnak is köszönhető, hogy déli irányból ilyen meleg levegő éri el Európát, ez azonban már nem tart sokáig.

Ahogy a hurrikán észak felé halad új meteorológiai helyzet jön létre, amely a mostani modellfutások szerint lényegesen hűvösebb időjárást hoz majd.

Péntektől kezdődik

Pénteken már egy gyenge hidegfront érhet el bennünket. Szórványos eső várhatóak, és több lesz felettünk a felhő, de igazi lehűlést ez a front még nem hoz, a hétvégén maradnak a 20 C fok körüli hőmérsékletek.

Az igazi változás majd a vasárnap kezdődik. Ekkor egy markáns hidegfront érkezik jelentős csapadékkal és erőteljes lehűléssel. A mostani számítások szerint a jövő héten már közel 10 C fokkal lesz hűvösebb és a hőmérséklet visszatérhet az október végén megszokott értékekre, tehát beköszönthet a valódi őszi időjárás.

Használjuk ki ezt a hetet!

Használjuk ki tehát ezt a hete, mert van még hét napunk, amíg ilyen csodálatosan napos, meleg őszi időjárásban lesz részünk. A jövő hét már teljesen más időjárást tartogat számunkra.

 

 

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Mik az emberi életre veszélyes viharok észlelhető jelei?  Hogyan viselkedjünk, ha kint a természetben ér […]

TELJES CIKK | április 11.

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.