Árvizeket is hozhat az Yvette ciklon

A legfrissebb előrejelzések szerint akár komoly árhullámokat is indíthat a napokban az Yvette ciklon, főként a kisebb vízfolyások, és folyókon alakulhat ki akár harmadfokú árvízi helyzet is – írja az esotanc.hu.

Yvette névre keresztelték a ciklon

A Berlini Egyetem elnevezése alapján tegnap hivatalosan is nevet kapott, az a mediterrán ciklon, amely az elkövetkező napok özönvízszerű esőzését okozza majd. Az Yvette névre keresztelt ciklon, szinte lemásolja, a négy évvel ezelőtti, akkor Zsófia nevet kapó és komoly áradásokat okozó ciklon útját és hatásait.

Komoly árhullámokat hozhat a ciklon

A mostani ciklon is komoly árhullámokat indíthat el a hazai vízfolyásokon. Az elmúlt napok csapadékos időjárásának köszönhetően ugyanis sokfelé, már telített a talaj, így újabb jelentős csapadék elnyelésére már nem képes.

Komoly gondokra főként a kisvízfolyásoknál kell számítani, de a kisebb folyókon is szükség lehet árvízi védekezésre. Az Országos Vízjelző Szolgálat hidrológiai előrejelzései szerint, a Hernádon, a Sajón és a Bodrogon és a Rábán lehet szükség akár másod-, vagy harmadfokú árvízi védekezésre.

A korábbi tapasztalatok alapján, nem zárható ki, hogy a Nyugat-Dunántúl és a Bakony vízfolyásain is komoly vízszintemelkedésre kell felkészülni. Ennek jele lehet, hogy a Répce áradása miatt már tegnap is útlezárásokra kényszerült a Magyar Közút Zrt.

Szerbiában már vörös figyelmeztetés van érvényben

A Zsófia ciklon idején országos átlagban 30-80 mm csapadék hullott, de helyenként, főként a Bakonyban és a Baranya megyében ennél több eső is lehullott. A legfrissebb modellszámítások szerint ismét a déli területek és a Bakony kaphatja a legtöbb csapadékot az elkövetkező napokban és hasonló nagyságrendű csapadék várható mint négy éve.

Nálunk a szerda délutáni órákra érkezik meg a csapadék, de szerbiai Hidrometeorológiai Szolgálat a mai és holnapi napra már vörös szintű figyelmeztetést adott ki a várható rendkívüli esőzések miatt. Narancssárga figyelmeztetés van érvényben az összes környékbeli országban, így Romániában, Szlovákiában, és Ausztriában is ahol 30-100 mm-nyi csapadékot várnak.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.