A hétvége időjárása: hőség, hidegfront és zivatarok

hőhullám

Vasárnap érkezik meg a lehűlést hozó hidegfront. Addig marad a hőség, de zivatarok is lesznek felhőszakadással.

Pénteken kitart a hőség. Egy anticiklon alakítja időjárásunkat ezért kevés lesz felettünk a felhő. Ugyanakkor a nyugati és északi területeken egy frontálzóna közelíti meg, és ennek hatására ezeken a területeken labilizálódik a legkör. Ennek köszönhetően itt záporok-zivatarok alakulhatnak majd ki a Dunántúlon és az Északi-középhegység területén. A zivatarokat felhőszakadás és jégeső kísérheti.

A front közelségének köszönhetően a nyugati területeken mérséklődik a hőség, több helyen 30 C fok alatt marad a hőmérséklet. A középső és keleti országrészben viszont 30-34 C fok körüli hőmérsékletekre számíthatunk.

Szombaton tetőzik a hőség, országszerte 30-35 C fokokra számíthatunk. Hűsítő zápor-zivatar viszonylag kis eséllyel a késő délutáni órákban alakulhat ki a Dunántúlon és az Északi-középhegység területén.

Vasárnap aztán elér bennünket a lehűlést hozó hidegfront. A kora reggeli órákban a Dunántúl észak-nyugati részén már erősen felhős lesz az ég, másutt még több napsütésre számíthatunk. A front gyorsan mozog majd kelet felé. Délelőtt a Dunántúlon, délután már keleten is számítani kell záporra, zivatarra, Heves zivatarok is kialakulhatnak a front nyomán, amit viharos szél és felhőszakadás kísér.

A hőmérséklet erősen visszaesik. Nyugaton 20-25, keleten még 25-30 C fokra számíthatunk.

A jövő héten ismét sok napsütésben lesz részünk. Hétfőn még csak 25-28 C fok várható, de napról napra emelkedik majd a csúcshőmérséklet és visszatér a kánikula.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.