Lesz-e meteorológiai törvény?

meteorológiai törvény

Tavaly, sőt még előtte 2012-ben nagyon komoly felháborodást keltett a tervezett meteorológiai törvény, amely feltételes módban ellehetetlenítette volna az amatőr időjárás portálok, és így az Esőtánc.hu működését. Idén egyelőre keveset lehet róla hallani, kicsit utánajártunk az elmúlt év eseményeinek.

Egyes hírek szerint a meteorológiai törvény egyik fő indoka a médiaadó volt. Először ugyanis 2013-ban merült fel a médiaadó ötlete, amely a bevételek 0,5 százalékát érintette volna, és a tervezet szerint fő célja az lett volna, hogy fedezze az Országos Meteorológiai Szolgálat nemzetközi tagságának közel egy milliárdos díját.

A felvetett ötlet már akkor is nagy felháborodást keltett, hiszen sok, a tervezet adó által érintett médiafelület nem is közölt időjárás jelentést. Az akkor jogszabálytervezetből eléggé jól látszott, hogy a fő cél nem is annyira a meteorológiai szabályozása, hanem inkább a pénzszerzés.
Idén azonban a médiaadót külön jogszabályban szabályozta a kormány – mondta el érdeklődésünkre Lupovici Jack jogász, az ugyvedipraxis.hu oldal ügyvédje. A reklámadóként elhíresült jogszabály lényegesen komolyabb adóterhet jelent, mint amilyen a korábbi tervek szerint a meteorológiai törvényben szerepelt, és ismereteink szerint, ebből nem is jut az Országos Meteorológiai Szolgálatnak.

Idén egyelőre nem lehetett hallani a meteorológiai törvényről. Még februárban nyilatkozta az Illés Zoltán, akkor még környezetvédelmi államtitkár (azóta már nem az), hogy:
„Biztosítja a Kormány az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) egymilliárd forintos tagdíját a nemzetközi szervezetekben”.

Illés azt is elmondta, hogy tervei szerint megduplázná az OMSZ költségvetését és 3,5 milliárd forintra emelné annak büdzséjét. Mindezt a Fővárosi Állatkert mackófesztiválján nyilatkozta még februárban az egykori államtitkár. Illés akkor azt is elmondta, hogy készül a jogszabály, amely átfogóan rendezné a meteorológiai ügyét.

A nyilatkozat óta eltelt fél év, az államtitkár már nem került be az új kormányba és egyelőre azt sem lehet tudni, hogy valóban zajlik-e az új meteorológiai törvény előkészítése, ahogy azt sem, hogy annak mi lesz a tartalma.

Egyes források szerint a korábban tervezett jogszabály nem volt kellően előkészítve, és ahogy Lupovici Jack ügyvéd fogalmazott, abban a pénzszerzési és szabályozási célok keverednek.

Az hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat tevékenységét finanszírozni kell nem kérdés, az, hogy ennek az-e a módja, hogy a kisebb (olykor amatőr) szolgáltatókat ellehetetlenítik, már más kérdés. Kíváncsian és kissé félve várjuk mit hoz a jövő.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.