Időjárásjelző állomások

Korábban a meteorológia, az időjárás észlelése inkább csak megszállott emberek hobbija volt, de ma már igen nagy népszerűségnek örvend és lehet azt mondani, hogy divattá is lett. Egy kis körkép arról, hogyan kapcsolódhatunk bele mi is az amatőr meteorológusok világába.

Sajátítsuk el az amatőr meteorológia alapismereteit

Első lépésként érdemes elolvasni az amatőr észlelők kézikönyvét, ahol sok hasznos információt olvashatunk és a legalapvetőbb ismeretek birtokába juthatunk. Hogyan kell mérni a hőmérsékletet, mely időpontokban kell feljegyzéseket készíteni, mindezt megtudhatjuk ebből a hasznos kézikönyvből, csak üssük be a keresőbe a nevét.

Ha az alapismeretek már megvannak, érdemes otthon elkezdeni az adatokat gyűjtögetni. Bár ma már számos automata állomás áll rendelkezésünkre, az elején hasznos lehet, ha kézzel gyűjtjük az adatokat. Megtudhatjuk ugyanis, hogy megvan-e a kellő elhivatottságunk a témához, valóban érdekel-e minket annyira a meteorológia. Ezt mindenképpen érdemes tisztázni, mielőtt pénzeket ölnénk a különböző meteorológiai állomásokba. Bár ezek skálája igen széles, az elején egy néhány tízezer forintba kerülő állomás is megteszi, és csak akkor érdemes a több százezer forintos komplett állomást megrendelnünk, ha valóban elhivatott amatőr meteorológusokká váltunk.

Bár korábban az időjárás jelenségeinek feljegyzése hobbi volt, amelyet az ember a maga kedvéért végzett, ma már lehetőségünk van az internet segítségével csatlakozni online közösségekhez, és akár kézzel, akár automatikusan feltölteni adatainkat. A mi weboldalainkon is van erre lehetőség, de az időkép számos adattípust tud fogadni, és lehetőség van automata módban is küldeni adatokat.

Időjárás-állomás ajándékba

Ma már az időjárás követése olyan népszerűvé vált, hogy az időjárás előrejelző állomásokat ajándékba is adják. A különböző reklámajándékokat forgalmazó oldalakon, akár logóztathatjuk is állomásainkat. Amennyiben valamilyen az időjáráshoz köthető vállalkozásunk van, például turizmussal, vagy mezőgazdasággal foglalkozunk, akkor akár már néhány ezer forintért is lehet ügyfeleinknek időjárás állomást ajándékozni.

Ha megvannak az alapismeretek és már rendelkezünk mérőműszerekkel is akkor érdemes csatlakozni a meteorológiai fórumokhoz, ahol nagyon sok ismerete szerezhetünk az időjárás előrejelzéséről is. Az interneten mára elérhetőkké váltak a nagy előrejelző modellek modellfutásai, amelyek segítségével, akár mi magunk is készíthetünk időjárás előrejelzést, és lehetőség van ennek publikálására is. Az eleinte saját szórakozásunkra indított előrejelzésnek akár nagy sikere is lehet. Ne feledjük, hogy a legnagyobb hazai időjárási portálok mind ilyen hobbioldalakból indultak ki. Tehát, ha elég elkötelezettek vagyunk, akkor van perspektíva az amatőr meteorológusok előtt is.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.