Elfogadhatatlan az új meteorológiai törvénytervezet

Az Esotanc.hu meteorológiai portál véleménye szerint egyértelműen az állami monopólium kiépítését és a bevételszerzést szolgálja a most nyilvánosságra került meteorológiai törvénytervezet. Kár érte, mert egy jó törvényre szükség lett volna.

Már ősszel is bíráltuk a kiszivárgott törvénytervezet elképzeléseit, a most megszületett törvénytervezet megerősíti akkori aggodalmainkat.

A törvény egyértelműen az állami monopólium kiépítését szolgálja elfogadhatatlan módon. A törvénytervezet kizárólagos állami tevékenységgé teszi az élet- és vagyonvédelmi kockázatot jelentő esetekben az információ szolgáltatást.
Hasonló módon állami monopólium lesz a környezetvédelemhez szükséges meteorológiai adatok szolgáltatása.
A gyakorlatban ez azt jelentheti, hogy az amatőr oldalak, hírportálok nem figyelmeztethetnek a várható viharokról, erős szélről, vagy jelentős havazásról. Sőt, a szmoginformációk kiadása, és a levegőminőségi tájékoztatás is állami monopóliummá válik. Ez azért is problémás, mert az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat oldala, gyakran nem érhető el. ez azt eredményezheti, hogy csorbul a tájékoztatás, az emberek csak a gyenge hatékonyságú állami tájékoztatásból értesülhetnek a veszélyes időjárási eseményekről, szmoghelyzetekről.
A jogszabály ilyen formában történő megszövegezése, meglátásunk szerint inkább életvédelmi kockázatot jelent, mintsem „az emberek élet- és vagyonbiztonsági kockázatainak csökkentését”.

A jogszabály számos egyéb területet sorol kizárólagos állami feladatként, amelyet korábban magánszolgáltatók is végeztek. Ráadásul a jogszabály olyan feltételekhez köti a meteorológiai szolgáltató tevékenységet, amelyek sok esetben értelmetlenek, túlzóak, vagy ellentétesek a piaci logikával. Miért nem készíthet bárki időjárás előrejelzést ellenszolgáltatás ellenében, ha arra van piaci igény? Ma az interneten számos nemzetközi intézet szabadon elérhetővé teszi olykor nagyfelbontású modellfutásainak eredményét, amelyből igen jó minőségű előrejelzés készíthető a szerzői jogok tiszteletben tartásával. Ezekből a modellekből nem szükséges feltétlenül meteorológiai diploma jó minőségű előrejelzések készítéséhez.

A jogszabálytervezet bevezeti a médiaszolgáltatások meteorológiai szolgáltatási díját is, ami a médiaszolgáltatók éves reklámbevételének 0,5%-a. Amellett, hogy ez egy igen jelentős teher a médiaszolgáltatókon, értelmezésünk szerint a díj független attól, hogy az adott médiaszolgáltató nyújt-e bármilyen időjárással kapcsolatos információt, vagy sem. Ezt pedig mélyen igazságtalannak tartjuk.

A jogszabálytervezet meglátásunk szerint alapvetően a bevételnövelést célozza a médiaszolgáltatókra kivetett adóval és azzal, hogy a tevékenységek jelentős részét állami monopóliumá teszi. Ráadásul a törvénytervezet sokszor homályos megfogalmazása kockázatossá teszi a meteorológiával kapcsolatos tevékenységeket. Sajnáljuk, hogy a kritikák ellenére ilyen jogszabálytervezet született, mert egy jó meteorológiai törvényre szükség lett volna. A jelen tervezet azonban gátolni fogja a szabad versenyt, fékezni fogja az újszerű meteorológiai kezdeményezéseket, ráadásul rontja a lakosság információkhoz jutását is.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.