Biztosítsuk lakásainkat a szélsőséges időjárás okozta károk ellen!

árvíz okozta károk

Ugyan hazánk nem tartozik a legszélsőségesebb időjárásnak kitett területek közé, ám ennek ellenére – ahogy a híradásokból is értesülünk – számos szélsőséges időjárás okozta kárral kell számolnunk időről időre. És ahogy a klímaváltozás hatásai egyre jobban érvényesülnek hazánkban is, számolnunk kell az időjárás szélsőségesebbre fordulásával. Kivédhetjük-e ezeket a károkat valahogyan?

Egyre szélsőségesebb időjárás…

Legutóbb a háromnapos esőzés okozott több megyében bel- és árvizeket, olyannyira, hogy több lakóház is veszélybe került. Törökszentmiklóson például egy utcát le is zártak, mivel a víz beömlött néhány házba, így komolyan veszélyeztette az ott lakók értéktárgyait, ingatlanát. Ugyanekkor hallhattunk a Principális-csatorna kiöntéséről Nagykanizsa közelében, de árvízi problémákkal küzdöttek a Rába vagy a Dera-patak mentén is, sok helyen utakat is lezártak a vízátfolyások miatt. És ez csak egy két-három napos eső következménye. Ha időjárásunk még változékonyabbra fordulna, még több hasonló esettel és ezzel együtt kárral kell majd számolnunk.

A károk következtében az utóbbi években megnőttek a biztosítótársaságok által kifizetett kártérítések, és érzékelhetően megnőtt a lakásbiztosítások iránti kereslet a lakosság részéről. Ez nem véletlen, hiszen az időjárás kiszámíthatatlansága miatt bárkivel előfordulhat, hogy ingatlana megsérül, vagy lakhatatlanná válik, és ha ilyenkor nem rendelkezünk kellő megtakarítással, akkor nagyon nehéz helyzetbe kerülhetünk. Ilyenkor jön jól, ha rendelkezünk lakásbiztosítással, amely ugyan nem véd meg az időjárás okozta károktól, ám azok elhárításában nagy segítségünkre lehet.

Legyünk körültekintőek!

Ha lakásbiztosítást kötünk, érdemes előzetesen tájékozódnunk, hogy mely társaságok milyen biztosítási módozatai azok, amelyek tartalmaznak arra az esetre is kártérítést, ha elemi kár (árvíz, belvíz, szélvihar, viharkár, stb.) éri ingatlanunkat. Ehhez is nagyban segítenek a biztosítási kalkulátorok, melyek sok biztosító oldalán elérhetők és segítségükkel jól tervezhetünk. Az ügyfelek szerencséjére a biztosítótársaságok között viszonylag nagy a verseny, így az árak leginkább lefelé mozognak, míg a biztosítások egyre több olyan elemet foglalnak magukban, amelyek esetén kár igényelhető. Míg korábban elemi csapások esetén, vagy például egy ismeretlen eredetű üreg keletkezése esetén nem, vagy csak nagy nehézségek (pl. bírósági út) árán fizetett kártérítést a biztosító, addig ma már általában természetes, hogy ezeket a kárelemeket a legolcsóbb biztosítás is tartalmazza.

Nagyon fontos, hogy bármilyen biztosítás, így a lakásbiztosítás megkötése előtt is körültekintően járjunk el, gondoljunk át minden szempontot, és ne feledjük, hogy biztosításunk fordulónapján lakásbiztosítás esetében is lehetőségünk van biztosítót váltani, és egy kedvezőbb ajánlatot keresni.

Az utóbbi időben a megszaporodott kárigények miatt a biztosítók körültekintőbben járnak el a kártérítések feltételeinek meghatározásánál. Pontosabban körülírják az egyes károk feltételeit, és meghatároztak egy türelmi időt, arra az esetre, amikor valaki a kár bekövetkeztekor vagy az után kötné meg a biztosítását. Igyekeznek levédeni magukat az olyan károkkal szemben is, amelyek elkerülhetők lennének, ha az esedékes karbantartásokat elvégezzük az ingatlanon, és a villámkárokból eredő kárigényeket is korlátozták. Ez utóbbi esetében csak akkor fizet a biztosító, ha ingatlantulajdonosként mindent megtettünk annak érdekében, hogy elkerüljük a villám okozta károkat, vagyis a hálózati csatlakozó és a készülék közé olyan eszközt szereltünk be, amely meggátolja a túlfeszültség keletkezését.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.