Hatalmas tűzgömb Magyarország felett

meteor Salgótarján felett

Szombaton és vasárnap éjszaka is meteorokat figyeltek meg az ország felett. A meteorok a légkörben elégve tűzgömbként fénylettek fel több helyen is.

A leglátványosabb fotó Salgótarjánban készült (fotó: MTI), de Debrecenből és Szlovákiából is készültek látványos felvételek.

Az égi eseményeket a Tauridák meteorrajnak köszönhetjük. A Tauridák szeptember közepétől figyelhetőek meg. Nem tartozik a leglátványosabb meteorraj közé, ám az idei évben szokatlanul látványos volt.

Azokat a meteorokat, amelyek fényessége meghaladja a Vénuszét, nevezzük tűzgömböknek, ám a mostani meteorok fényessége ezt jóval meghaladta.

A meteorok nevezzük a Naprendszerben keringő különböző méretű köveket, vagy akár porszemcséket, amelyek a Föld légkörében elégnek. Ennek során fény bocsátanak, ki amit a népnyelv hullócsillagnak nevez.

Amennyiben a meteorok elérik a Földet, már meteoritról beszélünk, ezek jellemzően lényegesen nagyobb méretűek, mint a légkörben elégő meteorok. A meteorok zöme rendkívül apró méretű, és nem okoz fényjelenséget.

A legutóbbi időszak leglátványosabb meteorja az oroszországi Cseljabinszk felett felrobbant meteor volt, ami hatalmas fény és hangjelenséggel járt együtt.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.