Zivatarok, felhőszakadás, és rengeteg csapadék!

Hidegfront érkezik

Mozgalmas időjárásban lesz részünk sokfelé várható zivatar, akár felhőszakadás is, már tubát is fényképeztek!

Tőlünk északra és délre egy-egy magas nyomású anticiklon jött létre, ezzel szemben a mi térségünkben alacsony nyomás uralkodik. Ez pedig kedvez a feláramlásoknak, amiből magasra törő zivatarfelhők jönnek létre. Ez az időjárási helyzet alakítja az elkövetkező napok időjárást.

Már szerda reggel többfelé, főként az ország középső területein kell intenzív záporokra, néhol zivatarokra számítani, majd délután ismét egyre többfelé várható csapadék. Legnagyobb eséllyel a Duna-Tisza közén és az ország keleti területein. Itt a zivatarokat felhőszakadás is kísérheti, azaz rövid idő alatt 20-25 m csapadék is hullhat.

A zivatarokat heves szél is kísérheti 60-75 km/órás széllökések is előfordulhatnak. Ennek ellenére nem lesz hideg, napközben 20-25 C fokot mérhetünk majd.

Csütörtökön is erősen felhős időre ébredhetünk, de időszakosan bárhol kisüthet a nap. A hajnali órákban pára és ködfoltok is kialakulhatnak. Napközben aztán folytatódik a csapadékos időjárás, nyugatról kelet felé haladva egyre többfelé alakulnak ki záporok-zivatarok, az intenzívebb csapadékra a délutáni órákban számíthatunk majd. A hőmérséklet továbbra is 20-23 C fok körül alakul majd.

Pénteken is hasonló időjárásra számíthatunk, de ezen a napon már kevesebb helyen várható zivatar, inkább a záporok lesznek a meghatározóak.

Szombaton átmenetileg csökken a csapadékhajlam, majd vasárnap, főként a nap második felétől ismét egyre többfelé  ere majd el az eső, egy hidegfront érkezik a hét utolsó napján.

Beköszönt tehát az év első zivataros időszaka, a zivatarok néhol, főként a keleti országrészben hevesebbek is lehetnek, a fő veszélyforrás a felhőszakadás. Az időkép információi szerint a tegnapi napon már tubát, azaz földet nem érő tornádót is észleltek. Hasonló jelenségek az előttünk álló napokban is előfordulhat.

Az előttünk álló napokban 10-70 mm csapadékra számíthatunk, nagyobb mennyiség keleten várható. D e csapadék eloszlása nagyon változékony lesz.


Forrás: Várható csapadék eloszlás 6 nap alatt –  Hydroinfo

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.