Zivatarok, felhőszakadás – élő közvetítés

Zivatar Cumulunimbus

Összefoglalás

Csütörtökig sokfelé kell ismétlődő záporokra-zivatarokra számítani. Felhőszakadás, jégeső is jöhet. Országos átlagban is jelentős csapadékra kell számítani, de lokálisan akár 100 mm-et meghaladó csapadék is hullhat az elkövetkező napokban!

Küldje el fotóját oldalunkra!
Látványos felhőt fotózott? Sikerült lencsevégre kapnia a tornyosuló gomolyfelhőket? Van egy képe, ami mást is érdekelhet? Küldje el nekünk, és megjelentetjük élő közvetítésünkben!
11:30 - Egyre többfelé záporok
Egyre többfelé alakulnak ki záporok országszerte.Az Északi-Középhegység területén, a Közép-Tisza vidéken, a Kisalföldön és a Balaton déli partján is esik az eső (lásd radarképünket). A zivatarok egyelőre csekély számban fordulnak elő, inkább csak határainkon túl.villam
10:30 - Citromsárga figyelmeztetés
Az Országos Meteorológiai Szolgálat a mai napra is citromsárga figyelmeztető előrejelzést adott ki az ország egész területére. A fő veszélyforrás a felhőszakadások, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kis eséllyel hevesebb zivatarok is kialakulhatnak. Jelenleg nincsenek zivatarok az országban.
10:25 - Ma is többfelé lehetnek zivatarok
Ma is többfelé lehetnek záporok-zivatarok, holnap pedig délután egy vonalba szerveződő zivatarrendszer érheti el hazánkat, amit heves kisérőjelenségek is kísérhetnek ( viharos szél, jégeső, felhőszakadás).
This is box title
Újabb zivatarlánc érte el Szolnok térségét, amely ÉNy-i irányban halad tovább. Az elmúlt 24 órában ez már az ötödik zivatar a térségben, ahol már 30mm-nyi csapadék hullott vasárnap reggel óta.Szolnoki zivataros időjárás
13:41 - Délkeleten beindult a zivatargyár
Délkeleten ismét beindult a zivatargyár. A tegnapi naphoz hasonlóan bár időben később ismét sorra pattannak ki a zivatarok a délkeleti országrészben. A napsütésnek, a magas páratartalomnak köszönhetően ideálisak a feltételek a zivatarfelhők kialakulására.
11:55 - A Duna-Tisza közén beindult a zivatarkeletkezés
Látványos felhőt fotózott? Sikerült lencsevégre kapnia a tornyosuló gomolyfelhőket? Van egy képe, ami mást is érdekelhet? Küldje el nekünk, és megjelentetjük élő közvetítésünkben!
9:10 - Citromsárga figyelmeztetés felhőszakadás miatt
Az Országos Meteorológiai Szolgálat citromsárga figyelmeztető előrejelzést adott ki a mai napra az ország egész területére. A fő kockázati tényező a felhőszakadás. Az Alföld területén hevesebb zivatarok is kialakulhatnak. Ezeken a területeken felhőszakadás (> 30-40 mm), jégeső (2 cm körüli vagy alatti átmérő) és esetleg 75 km/h-t meghaladó széllökés is előfordulhat (forrás: OMSZ)
8:35 - Ma is többfelé várható zivatar, felhőszakadással
Ma is többfelé kell záporokra-zivatarokra számítani. A délelőtti órákban inkább záporokra, gyengébb zivatarokra készülhetünk, majd a délutáni órákban ismét egyre többfelé várható zivatar, amelyet felhőszakadás is kísérhet. A hőmérséklet továbbra is magas marad 26-31 C fokra számíthatunk. Jelenleg délkeleten és a nyugati országrészben esik az  eső.
8:30 - Helyenként 50-90 mm csapadék hullott
Éjszaka ismét többfelé voltak zivatarok. Az elmúlt 24 órában a legtöbb csapadék a délkeleti országrészben hullott, itt a csapadék mennyisége helyenként az 50-90 mm-t is elérte. Ma további esőkre kell számítani.
18:45 - Visszavonták a másodfokú riasztást
A korábban érintett összes területről visszavonták a másodfokú riasztásokat, tudatta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az ország egész területén viszont elsőfokú riasztás van érvényben felhőszakadás veszélye miatt, 25-30 milliméter csapadékra mindenhol számítani kell. Az OMSZ a villámcsapás miatt a honlapján található riasztási térképen továbbra sem tudja közzétenni a riasztásokat, azonban az időjárási jelenségeket továbbra is nyomon követi.
18:40 - Délnyugaton várható még legnagyobb eséllyel zivatar
Az éjféli órákig a délnyugati országrészben várható legjobb eséllyel zivatar. Mivel az OMSZ radarképe nem elérhető villámcsapás miatt, ezért a műholdfelvételen lehet követni a zivatarfelhők alakulását. Jól látszik, hogy Horvátország felől komoly zivatarfelhők közelítik meg a déli határvidéket.műjoldfelvétel
16:10 - Dél felől újabb zivatarok érkezhetnek
Az északi országhatáron most lépnek ki azok a zivatarok, amelyek sokfelé okoztak esőzést, de ezzel még nincs vége a napnak. A modellszámítások szerint késő délután, és az esti órákban további zivatarokra lehet számítani. Jelenleg is új cellák képződnek a Dunántúl déli részén.
15:15 - Narancssárga figyelmeztetés országszerte
Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország jelentős részén narancssárgára emelte a figyelmeztetési szintet. A felhőszakadásokból helyenként 50 mm-t meghaladó csapadék is hullhat!
14:58 - A Vízjelző Szolgálat is rendkívüli csapadékot vár
Országos átlagban 80-100 mm csapadékot vár az Országos Vízjelző Szolgálat. Hat napos csapadéktérképükön jól látszik, hogy országszerte igen jelentős csapadék egy-két havi mennyiség várható, de a területi eloszlás még változhat!
14:45 - Villám csapott az OMSZ épületébe
Villám csapott az Országos Meteorológiai Szolgálat épületébe, ezért a radaradatok nem frissülnek, addig érdemes a romániai radarfelvételeket követni.
14:05 - Újra kiderült a Dél-Alföldön
A Dél-Alföldön ma már több helyen két-három zivatar is volt. Most ismét kiderült az ég, így újra képződhetnek a zivatarfelhők. Hamarosan az ország többi területén is kialakulhatnak zivatarok.
14:00 - Villámárvizek is jöhetnek
Az ismétlődő zivatarok miatt az elkövetkező napokban akár villámárvizek is kialakulhatnak a kisebb vízfolyásokon. Különösen az Északi-Középhegység és a Dunántúli-középhegység patakjait érinthetik a villámárvizek. 
13:50 - A Tisza tónál vörös a radar
Jelenleg a Tisza-tó környékén dúlnak a leghevesebb zivatarok, de újabb és újabb cellák pattannak ki, amelyek a Nagykunság-Hortobágy területére is hamarosan lecsapnak.
13:45 - Északnyugaton is robbannak a zivatarok
Az Alföldi intenzív zivatarképződés után, most már az északnyugati országrészben is sorra pattannak ki a zivatarcellák. Egy épp a fővárost kapta telibe, majd tovább haladt a Pilis felé.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.