Pénteken még zivatarok, csendesebb hétvége

Ma még többfelé lehetnek zivatarok, majd csökken a zivatarhajlam.

A nap első részében Pest megyében és környékén lehet zivatarra számítani, majd csökken a zivatarhajlam és délelőtt további zivatarokra nem kell számítani. Délutántól aztán ismét elkezdnek növekedni a gomolyfelhők, és eleinte a Dunántúl középső felében, majd később az ország középső és keleti felében is egyre több zivatar jön létre.

A jelenlegi modellfutások alapján a Veszprém-Miskolc vonal mentén van a legnagyobb esélye a zivatarok kialakulásának, tehát elsősorban az ország északi felében lehet újabb csapadékra számítani. Délen erre lényegesen kisebb az esély. Heves zivatarok kialakulására elsősorban az ország ÉK-i felében számolhatunk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Heves, Hajdú, Szabolcs és Borsod megyékre narancssárga figyelmeztető előrejelzést adott ki a heves zivatarok közepes kockázata miatt. Az ország többi részében, Baranya megyét leszámítva citromsárga figyelmeztető előrejelzés van érvényben.

A zivatarokat néhol felhőszakadás (20-30 mm eső), és jégeső, valamint heves szél (70-90 km/óra) kísérheti.
A nappali csúcshőmérséklet 20-30 C fok között alakul, jelentős különbségek alakulhatnak ki országosan. Szombaton már kevesebb helyen kell zivatarokra számítani, inkább csak elszórtan fordulhat elő zápor, esetleg zivatar. Már pénteken néhány fokkal hűvösebb levegő érkezik a Kárpát-medencébe, ezért a kezdeti melegfronti tüneteket hidegfrontiak váltják fel. Ízületi panaszok, fejfájás jelentkezhetnek. A nappali csúcshőmérséklet visszaesik. 21-25 C fok körül alakulnak majd a maximumok. A vasárnap szintén csendesebbnek ígérkezik, alapvetően napos időjárással, 21-26 C fok körüli hőmérséklettel és csak elvétve fordulhat elő zápor.

Hétfőn aztán ismét fokozódik a zivatarhajlam, majd kedden a jelenlegi előrejelzések szerint ismét sokfelé kell zivatarokra számítani. [google336]

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.