Mai program: Zivatarok, záporok, felhőszakadás

felhőszakadás, zivatarok

Ma is sokfelé kell csapadékra számítani. Felhőszakadás, zivatarok, de jégeső is lehet. Íme, a részletek!

Továbbra sincs front felettünk, de egy elöregedő magassági hidegörvény igencsak mozgalmassá teszi időjárásunkat.

Csütörtök reggel a keleti országrészben sokfelé volt csapadék, de a délelőtti órákban lassan megszűnik a csapadék. Nyugaton már délelőtt is lehet több-kevesebb napsütés, ami kedvez a gomolyfelhőzet növekedésének, és így már a késő délelőtti órákban kialakulhatnak a Dunántúlon záporok, majd a délutáni órákban zivatarok is.

A lassan mozgó zivatartömbök néhol felhőszakadással járhatnak (lokálisan 20-30 mm csapadék), és egy-egy viharos széllökés is előfordulhat, bár igazán károkozó szélsebességre kicsi az esély. Erősebb zivatarokban jégeső sem zárható ki, erre a legnagyobb esély délnyugaton mutatkozik.

A délutáni órákban aztán az Alföldön és az északkeleti területeken is kialakulhatnak ismét záporok, zivatarok, de a hevesebb zivatarokra most a nyugati országrész számíthat.

Napközben 20-25 C okig emelkedik majd a levegő hőmérséklete.

Az esti órákban aztán lassan megnyugszik a légkör, szétoszlanak a zivatarfelhők és az éjszakai órákban akár még köd is képződhet a szélcsendes területeken.

hidegfront betörés

Pénteken aztán ismét folytatódik a záporos-zivataros időjárás, akárcsak a csütörtöki napon. A hőmérséklet lényegesen nem változik, és elsősorban a délutáni órákban számíthatunk záporok-zivatarok kialakulására.

A folytatás is hasonló lesz, vasárnap azonban hevesebb zivatarokra kell felkészülni!

Többen kérdezték, hogy a zivatarok ellenére miért nincs kiadva riasztás. Nos, ennek oka az, hogy a figyelmeztető előrejelzés heves zivatarok esetén kerül kiadásra. Most ugyan többfelé várható zivatar, de ezek nem lesznek igazán heves események, nem járnak károkozással, ezért nem ad ki figyelmeztető előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.