Indul a zivatarszezon

Ma még rekordokat dönthet a csúcshőmérséklet, a hét második felében, aztán változékonyabbra fordul időjárásunk, jön a zivatarszezon.

Az ilyenkor megszkottnál majd 10 C foknál magasabb hőmérsékletekkel búcsúzik április. Ma országszerte igen meleg lesz 27-31 C fok várható, de a déli megyékben akár 32-33 C fokig is emelkedhet a hőmérő higanyszála (a budapesti rekord 32 C fok). Sok felhőre sem kell számítani, legfeljebb ÉNy-on lehet vastagabb a rétegfelhőzet.

Szerdán aztán egy gyenge hidegfront éri el hazánkat, de sem számottevő lehűlést, sem csapadékot nem hoz. A hidegfront nyomán néhány fokot visszaesik a hőmérséklet és kevés helyen zápor, zivatar kialakulhat.

Az igazi zivatarszezon azonban csütörtökön kezdődik és a jelenelgi előrejelzések szerint közel egy hétig is eltarthat.

Csütörtökön ugyanis dél felől nagy nedvességtartalmú és labilis légtömegek érkeznek a Kárpát-medencébe, amely kedvez a zivatarok kialkulásának. A zivatarokra elsősorban a déli órákat követően kell számítani, jellemzően a délutáni órákban lehetnek többfelé zivatarok. A zivatarokból lokálisan jelentős mennyiségű csapadék hullhat és jégeső sincs kizárva.

A zivataros időszak pénteken, szombaton, sőt a jelenlegi modellfutások alapján egészen a jövő hét elejéig kitarthat. Fázni nem fogunk, meleg 25-30 C fok körüli hőmérsékletekre lehet majd számítani. A fülledt, párás időjárás az arra érzékenyeket megviselheti. [google336]

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.

Ezelőtt nem is gondoltuk volna, hogy a közösségi oldalak ennyire elterjedtek lesznek. Kezdetben a közösségi […]

TELJES CIKK | november 27.