Heves zivatarok érkeznek délután, felhőszakadásokkal!

szupercella

Narancssárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai szolgálat. Heves zivatarok, felhőszakadás, jégeső is lehet!

Délnyugati irányból a kora délelőtti óráktól egyre többfelé kell majd zivatarok kialakulására számítani. A zivataros időszak egészen az esti órákig eltarthat majd.

Bár többfelé kialakulhatnak zivatarok, heves zivatarok kialakulására a legjobb esély az ország középső és északkeleti területein van esély. Az Országos Meteorológiai szolgálat több megyére, így Pest, Bács-Kiskun, Szolnok, Nógrád, Heves, Borsod, Hajdú és Szabolcs megyékre is másodfokú figyelmeztetést adott ki. Itt közepes valószínűséggel alakulhat ki károkozó zivatar (jég, vagy viharos szél).

Ugyanezen megyékre felhőszakadás miatt szintén másodfokú figyelmeztetés van érvényben, itt akár 50 mm csapadék is hullhat rövid idő alatt.

Vas, Zala, Somogy és Veszprém megyék kivételével a többi megyére citromsárga figyelmeztetés él a zivatarok és felhőszakadások miatt.

Forrás: OMSZ

A modellfutások szerint a zivatarok délnyugati irányból érkeznek majd, és északkeleti irányban haladnak tovább, van rá esély, hogy a zivatarok az ország középső területein már rendszerbe szerveződjenek és un. mezoléptékű konvektív rendszer alkossanak. Az ilyen zivatarok tartósabban megmaradnak, és nagyobb eséllyel okoznak kárt.

Az Estofex, az európai viharjelző szolgálat Magyarország területére narancs és vörös figyelmeztetést adott ki, nagyjából a Komárom-Budapest-Miskolc vonaltól északra van a legmagasabb fokozatú figyelmeztetés. A lassan mozgó zivatarok miatt a legnagyobb veszélyforrásnak a felhőszakadást tartják, de megemlítik tornádó kialakulásának esélyét is.

A zivatarok a délután-este folyamán kelet felé tartanak, majd távoznak az országból.

Az éjszaka egy hidegfront is áthalad az ország felett, ezt már gyengébb zivatartevékenység kísérheti majd.

A holnapi napon átmenetileg csökken majd a hőmérséklet, de ezzel együtt szárazabbá válik a levegő, és már nem kell jelentős csapadékra számítani, keleten fordulhatnak elő még záporok.

A hét hátralevő részében pedig gyors felmelegedés és napos nyári időjárás vár ránk. A hétvégén is.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Mik az emberi életre veszélyes viharok észlelhető jelei?  Hogyan viselkedjünk, ha kint a természetben ér […]

TELJES CIKK | április 11.

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.