Felhőszakadásokra figyelmeztetnek!

szupercella

Szinte az ország egész területére figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható felhőszakadások miatt. Néhol akár 60 mm csapadék is hullhat.

Egy alacsony nyomású légörvény okoz csapadékos időjárást országszerte a mai napon. A meteorológiai szolgálat az Északnyugati megyék kivételével mindenhova citromsárga figyelmeztetést adott ki a várható felhőszakadások miatt.

Az országszerte kialakuló záporok és zivatarok legnagyobb eséllyel a Dunántúl keleti felén, és az Alföldön, valamint az Északi-középhegységben okoznak heves kísérőjelenségeket. Így várható felhőszakadás (20-30 mm csapadék, de helyenként akár 60mm is), a zivatarokat kísérő szélroham (40-70 km/órás széllökések) és kis méretű jég (1-2 cm).

Természetesen ezek a heves kísérőjelenségek, csak a hevesebb zivataroknál, lokálisan fordulhatnak elő.

Bár már a délelőtt folyamán számítani lehet csapadékra, záporra, zivatarra, az erősebb zivatarcellák inkább a nap második részében várhatóak.

A zivatarok ellenére szinte mindenhol számítani lehet majd néhány órás napsütésre is, és a hőmérséklet 17-25 C fok körül alakul majd. A melegebb délen lesz, és ennek megfelelően itt kell a hevesebb zivatarokra is számítani.

Szombaton már kevesebb helyen várható csapadék. Nagyobb eséllyel az ország keleti felén, a Tiszántúlon és Észak-keleten. Akkor 19-26 C fok várható, kellemes, szinte kora nyárias időjárásban lesz részünk.

Vasárnap viszont sok felhőre kell számítani. Már az éjszaka elkezdődik a felhőzet növekedése, és többfelé várható eső, zápor, majd a délután a Dunántúlon már elkezdődik a felhőzet csökkenése.

A jövő héten marad a 20 C fok körüli hőmérséklet, de rövid időre visszatérhetnek a hajnali fagyok is!

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.