Felhőszakadás, jégeső, zivatarok: ma még ez vár ránk!

felhőszakadás, zivatarok

Országszerte borult időnk lesz, ismétlődő záporokkal és zivatarokkal. Heves zivatarokra is számítani kell!

Elérte minket az a hidegfront, amely az éjszaka folyamán sokfelé okozott felhőszakadást. Jelenleg is két hullámban zivatarok szelik ketté az országot. Több felől jeleztek jégesőt és felhőszakadást is.

A nap során a kelet országrész is befelhősödik és ott is számítani kell csapadékra, de kevesebb helyen, mint a nyugati országrészben.

A délelőtt folyamán többfelé lehet még zápor, zivatar a Dunántúlon is, de ezek ereje már mérsékeltebb lesz. A középső országrészben felhőszakadás, vagy kis méretű jég még többfelé előfordulhat.

A délutáni órákban aztán kiemelten az Északi-középhegység területén és északkeleten kell erősebb zivatarokra számítani, akár heves zivatarok is lehetnek, amelyet felhőszakadás (30 mm feletti csapadék), jégeső és viharos erejű szél kísérhet majd.

Nyugaton a hőmérséklet jelentősen visszaesik 14-18 C fokra számíthatunk, keleten még 20 C fok felett alakul a hőmérséklet. A szél a nyugati országrészben északnyugatira vált megerősödik, néhol viharos lökések is előfordulhatnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a nyugati határszéli megyéket leszámítva mindenhova citromsárga figyelmeztető előrejelzést adott ki a felhőszakadások miatt, és a Pest-Békés megyétől északra a heves zivatarok miatt is citromsárga figyelmeztetés van érvényben.

Szerdán már megnyugszik időjárásunk, keleten több, nyugaton kevesebb lesz a gomolyfelhő, és itt fordulhat elő nagyobb eséllyel egy-egy zápor-zivatar a délutáni órákban. ennek ellenére több órás napsütésben lesz részünk és a hőmérséklet 22-26 C fokkörül alakul majd.

A folytatásban felmelegedés várható, a hétvégén már 30 C fok fölé is emelkedhet a hőmérő higanyszála.

 

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.