IDŐJÁRÁSI HÍRKÖZPONT!Napi szintű hírek, időjárási érdekességek, rekordok! Térj vissza naponta!

Zivatarok

Hidegcsepp hoz záporokat és zivatarokat!

2 perc olvasási idő

A hidegfront elvonultával hétfőn és kedden egy magassági hideg légörvény alakítja időjárásunkat, Többfelé várható zápor-zivatar, akár jégeső is.

Magassági légörvény

A hidegfront elvonultával észak felől egy magassági hideg légörvény (un. hidegcsepp) húzódik a Kárpát-medence tágabb környezete felé, és ennek hatására többfelé kell majd – elsősorban a délutáni órákban – záporok és zivatarok kialakulására számítani.

A magassági hideg légörvénynek, ahogy a nevük is mutatja, nem annyira a felszín közelébe hoznak hideget, hanem a magasabb légrétegekben (legmarkánsabban nagyjából 5000 méter magasan) hoznak igen hideg levegőt.

Jól látszik a felettünk lévő hidegebb levegő

Ha a talajfelszín felmelegszik a melegebb levegő el tud indulni felfelé. Ha a magasban hideg a levegő ez a folyamat erősebb tud lenni és ez segít a gomolyfelhők kialakulásának és ezekből záporok, zivatarok alakulhatnak ki.

Hétfő-kedd: záporok-zivatarok!

A hétfői napon már a délelőtti órákban is kialakulhatnak záporok, de a nap előrehaladtával intenzíven növekszenek majd a gomolyfelhők és sokfelé kialakulhatnak majd záporok és zivatarok. A zivatarokat helyenként kis jégméret (kb. 1 cm) és erősebb széllökések (60-70km/óra) kísérhetik. A Dunántúlon ennél hevesebb zivatarok is kialakulhatnak majd. A zivatarokat lokálisan 10 mm meghaladó csapadék is kísérheti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország egészére citromsárga figyelmeztetést adott ki a zivatarok miatt.

Nem lesz meleg ÉK-en 17, míg délen 22 C fok körül alakulnak majd a csúcshőmérsékletek.

Az esti órákban a nappal kialakult felhők fokozatosan gyengülnek, szétesnek, de a keleti országrészben tartósabb maradhat a felhőzet. Majd a keddi napon hasonló forgatókönyvet tartogat az időjárás.

Ismét többfelé kel záporokra-zivatarokra számítani, nagyobb eséllyel a délutáni órákban.

Mivel a légörvény délkeleti irányban mozdul el, ezért a zivatarok kialakulására is itt lesznek a legideálisabbak a feltételek, de ettől függetlenül kedden az ország bármely pontján előfordulhatnak záporok-zivatarok.

Szerdától átmenetileg kissé szárazabb léghullámok alakítják majd az időjárásunkat, de délutáni záporokra, ha kevesebb helyen is, de mutatkozik még esély.

Kapcsolódó cikkek
Zivatarok

Estétől zivatarok érkeznek

1 perc olvasási idő
Az esti óráktól labilis, nedves levegő érkezik fölénk egy peremhullához, majd egy hazánk fölött egyre határozottabb sekély ciklonhoz kapcsolódva. Nézzük mikor alakulnak…
ViharZivatarok

Hidegfront érkezik heves zivatarokkal, 120-130km/h lökésekkel, nagyobb méretű jéggel

2 perc olvasási idő
Az elmúlt napokban az érkező hidegfront előterében meleg, labilis levegő alakította időjárásunkat, így már tegnap hajnalban is kialakultak zivatarok, szupercellák, tegnap napközben…
Zivatarok

Szupercellákra számíthatunk délutántól nyugaton, estétől egyre többfelé zivatarok

2 perc olvasási idő
Az érkező hidegfront előterében marad a labilis, meleg levegő hazánk felett, az éjszakai órákban fölénk húzódó ún. MNSZ hatására emelt konvekcióból már…
Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.