Drasztikus lehűlés! Zivatarral, jégesővel, szélrohamokkal!

viharfront

Ma tetőzik a hőség, holnap érkezik a lehűlést hozó hidegfront, közel 20 C fokot esik a hőmérséklet!

Ma, azaz kedden tetőzik a hőség. A déli országrészben akár 38 C fokot is elérheti a hőmérséklet csúcsértéke. Szinte zavartalan lesz a napsütés, de a késő délutáni órákban a nyugati határszélre Ausztria felől már besodródhat egy-egy zivatar. Ezeket felhőszakadás, de akár jégeső is kísérheti. Ezek a zivatarok elsősorban a nyugati határszélt érinthetik, elsősorban Vas és Győr-Sopro megyéket. Az ország többi részén viszont kitart még a kánikula.

az éjszaka során is előfordulhatnak zivatarok már a Dunántúl más területein is, de erre kicsi az esély, és ezek nem lesznek igazán heves zivatarok. Ez azonban jól jelzi a hidegfront közeledtét.

Érkezik a hidegfront!

Szerdán aztán alapvetően átalakul az időjárásunk. Egy hidegfront érkezik, ami felettünk hullámot vet és lelassul és ennek hatására megérkezik a lehűlés.

Szerdán napközben azonban keleten még kitart a kánikula. A reggeli órákban az északnyugati országrészben már északnyugatira fordulhat a szél, és itt már ekkor enyhül a hőség. Napközben inkább csak az Alföldön és az Északi-középhegység területén várható zivatarok kialakulása a kora délutáni óráktól kezdve. A meleg azonban itt még kitart 30-36 C fok várható keleten.

A nyugati országrészben mérséklődik már valamelyest a hőség, de itt inkább csak a késő délutáni, esti órákban várhatóak zivatarok. A mostani számítások szerint van esély kiterjedt és heves zivatartevékenység kialakulására a Dunántúli és középső országrészben az esti órákban.

A zivatarokat felhőszakadás, jégeső és szélroham kísérheti, heves zivatarokra is számítani kell. Lokálisan nem zárható ki az 50 mm feletti csapadék sem! Az Országos Meteorológiai szolgálat a holnapi napra az összes megyére citrom és narancssárga figyelmeztetést adott ki a heves zivatarok miatt.

Csütörtökön gyakran lesz erősen felhős az ég és többfelé kell záporra, zivatarra, heves zivatarokra is számítani. A több csapadék már keleten várható. Jelentős lesz még a hőmérsékleti kontraszt. Keleten még előfordulhat 30 C fok, míg nyugaton már csak 20-25 C fok körül alakul a csúcshőmérséklet. A front lassan vonul át az ország felett ennek köszönhető a jelentős hőmérsékleti kontraszt. Az északnyugati szél viharos erejű lesz.

Pénteken már országszerte csak 19-25 C fok körül alakul a hőmérséklet. Változóan, olykor erősen felhős lesz az ég és kisebb csapadékra még számítanunk kell. Ez az időjárás lesz a jellemző egész hétvégén.

A hőség után tehát erősen visszaesik a hőmérséklet, lesz ahol közel 20 C fokot csökken a nappali felmelegedés értéke ez pedig erősen megterhelheti szervezetünket. Készüljünk fel, hogy a front átvonulását heves időjárási események is kísérhetik és károkozás sem zárható ki. Ugyanakkor az ilyen típusú frontok esetében az események pontos előrejelzését komoly bizonytalanság terheli!

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.