A tökéletes vihar közelít Alaszkához

alaszkai viharA tökéletes vihar közelíti meg Alaszka partjait ezekben az órákban . Az amerikai meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint ez a vihar lehet minden idők legpusztítóbb vihara Alaszka történetében. A vihar az óceán felől érkezik Alaszka felé  és hurrikán erősségű mintegy 160 km/órás szelet hoz magával, valamint heves havazást és a part menti területeken áradásokat.. A veszélyjelző szolgálat szerint a vihar extrém erős lesz, amely nagyon ritkán fordul elő.

Ebben az időszakban nem ritkák a viharok Alaszkában, ám ennek a viharnak az ereje jóval a megszokott szint felett van. Több településen a vihar érkezése előtt elkezdték az emberek evakuálását is.

Hasonló erejű vihar a ’70-es években már megközelített alaszkát, ám akkor igen kiterjedt volt a tengeri jég területe, amely elvette a viharerejét. Az idei év, azonban nagyon meleg volt,, csupán egyetlen évben mértek kevesebb jeget Alaszka partjainál, így nincs ami most tompítsa a vihar erejét.

A meteorológusok már most észlelték, hogy Alaszka partjainál a vihar hatására több, mint 2 méterrel emelkedett a víz szintje, és a tenger több helyen betört a szárazföldre. A ’70-es években a vízszintemelkedés elérte a 4 métert is, így a neheze még hátravan Alaszkában. 

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.

Ezelőtt nem is gondoltuk volna, hogy a közösségi oldalak ennyire elterjedtek lesznek. Kezdetben a közösségi […]

TELJES CIKK | november 27.