Újra zivatarok, akár jégeső is lehet, viharos széllökésekkel!

szupercella

A szerdai nap is változékony lesz, felhőszakadással, de akár jégeső is hullhat a zivatarokból. Viharos széllökésekre is számíthatunk.

Tovább folytatódik a változékony májusi időjárás, amely már-már a medárdi időszakot idézi. Tegnap is sokfelé alakult ki felhőszakadás, sőt az ország több pontjáról jégesőt is jelentettek az időkép észlelői. Ma is hasonló időjárásban lesz részünk.

Délelőtt erősen felhős időnk lesz, inkább csak a főváros tágabb környezetében és ÉK-en lehet napsütés. Délután azonban ismét megnövekszik a gomolyfelhőzet és újra többfelé alakulhatnak ki záporok, sőt zivatarok is.

A zivatarokat felhőszakadás is kísérheti, azaz rövid időn belül, lokálisan akár 20-30 mm csapadék is lehullhat. Akárcsak a tegnapi nap, ma sem zárható ki kis méretű jég sem, de azért nem ez lesz a jellemző. A tegnapi nappal szemben azonban egyre erősebbé válik a szél, ami a zivatarok környezetében akár viharossá is fokozódhat, 60-80 km/órás széllökésekre is számítani lehet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Nógrád, Pest, Komárom, Fejér, Győr-Sopron megyékre citromsárga figyelmeztető előrejelzést adott ki a felhőszakadások miatt, míg Zala, Veszprém és Vas megyékre a viharos széllökésekre figyelmeztet a Szolgálat.

A szél a Dunántúl nyugati, délnyugati táján máshol is megerősödik, egy-egy viharos lökés sem zárható ki.

Nagy lesz a hőmérsékleti különbség is az országban. A napos, keleti területeken 20 C fok felé is emelkedhet a hőmérséklet, míg a nyugati határszélen, a szeles, borult idő mellett alig lesz 10 C foknál melegebb.

Csütörtöktől némileg szárazabb levegő lesz felettünk, inkább napos, változóan felhős időjárásban lesz részünk, de délutánonként, már kisebb eséllyel, de egy-egy zápor-zivatar még kialakulhat. A mostani számítások szerint vasárnaptól ismét több csapadékra számíthatunk.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.

Ezelőtt nem is gondoltuk volna, hogy a közösségi oldalak ennyire elterjedtek lesznek. Kezdetben a közösségi […]

TELJES CIKK | november 27.