Tornádó okozott káoszt Portugáliában

Tornádó pusztított Portugália délkeleti csücskében. A hírek szerint nyolc ember megsérült, és jelentős anyagi kár is keletkezett.

A híradások szerint a vihar a tenger felől érkezett és innen érte el Algarve városát, ahol jelentős károk keletkeztek. A szemtanuk beszámolói szerint a forgószél autókat emelte a magasba és fejtetőre állította őket, letépte a tetőket, betörte az ablakokat. A személy sérülések akkor történtek, amikor a gépjárműveket felkapta a szél, és az utasok így sérültek meg.
A tornádó nem gyakori jelenség Európában, de még ritkább, hogy november közepén sújtson le egy ilyen erősségű forgószél.
Magyarországon évnet egy-két tornádót figyelnek meg, de vannak évek, amikor számuk ennél magasabb. A Kárpát-medencében feljegyeztek már halálos áldozatokat is követelő tornádókat a mai Ausztria területén. Az igazán erős forgószelek hazája azonban az Egyesült Államok, ahol annak speciális domborzati viszonyai igen erős tornádók kialakulását teszi lehetővé. Ennek oka, hogy Kanadából a prérin keresztül rendkívül hideg levegő tud lejutni a délebbi területekre, ahol a Mexikói-öbölből származó meleg levegővel találkozva heves zivatarokat alakulnak ki.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.

Ezelőtt nem is gondoltuk volna, hogy a közösségi oldalak ennyire elterjedtek lesznek. Kezdetben a közösségi […]

TELJES CIKK | november 27.