Szupervihar éri el ma Angliát

Ma reggel egy igen komoly vihar éri el Angliát, amelyre napok óta figyelmeztetett a Brit Meteorológiai Hivatal, a várható széllökések elérhetik a 110-150 km/órát.

A vihar az amerikai kontinens keleti felén jött létre, és az Atlanti óceánt átszelve ma éri el Angliát. A Brit Meteorológiai Hivatal szerint a vihar elsősorban Dél-Angliát és Walest sújtja majd. A fő károkozást a szél okozhatja, de 6-9 óra alatt helyenként 20-40 mm csapadék is lehullhat. A hivatalos szervek citrom illetve narancssárga figyelmeztető előrejelzést adtak ki, és felkérték a lakosságot,hogy készüljön fel a nagy viharra. A riasztásokat a várható szél miat adták ki, de 144 körzetben árvízre is figyelmeztetnek.

A hivatalos szervek számos figyelmeztetést adtak ki, így felhívták a figyelmét az utazóknak és ingázóknak, hogy a hétfő reggel érkező vihar a közlekedésben is komoly fennakadásokat is okozhatnak. Az ügyben David Cameron is felszólalt.

Bár a széllökések ereje elérheti egy hurrikánban észlelhető szél erejét, ez a ciklon nincs rokonságban a hurrikánokkal, mert azok meleg vízek felett jönnek létre. Noha extrém esetben ezek is elérhetik Anglia partjait, akkor sem hurrikánról, hanem trópusi ciklonról beszélünk.

A vihar ereje várhatóan megközelíti, de nem éri el az 1987-es “Nagy Vihar” erejét, amikor 180-200 km/órás szél csapott le a szigetországra.  Az akkori vihar nyomán 15 millió fa dőlt ki, és több száz milliárd forintos kár keletkezett.

A valaha volt legnagyobb vihar a visszaemlékezések szerint 1703-ban sújtott le Angliában, akkor a becslések szerint 8-15.000 ember halt meg a vihar és az azt követő áradások során. [google336]

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.