Sok hurrikánra készülhet Amerika

A legrégebbi előrejelző intézet szerint az átlagosnál lényegesen több trópusi ciklon és hurrikán várható az idei évben az Atlanti óceánon.

A vezető előrejelzők szerint az idei hurrikánszezonban 18 trópusi ciklon várható, amelyből kilenc hurrikánná erősödhet. Ez az előrejelzés pesszimistább, mint az előző évi, amely lényegesen alulbecsülte a trópusi viharok számát.

Egy átlagos évben 12 trópusi ciklon alakul ki az Atlanti-óceán északi medencéjében, amelyből hét válik hurrikánná. A trópusi ciklonban a szélsebesség eléri a 39 mérföldet óránként, míg a hurrikán fokozathoz legalább 74 mérföldes óránkénti sebességre van szükség.

A most kiadott előrejelzést a Coloradói Egyetem csapata jegyzi, amely elsőként adott ki hurrikánelőrejelzést, még 1984-ben. A tavalyi előrejelzése igen sikertelen volt, míg a kutatók 10 trópusi ciklonnal és négy hurrikánnal számoltak, addig a valóságban 19 ciklon és 10 hurrikán alakult ki, köztük a Sandy, amely az északkeleti államokban okozott jelentős pusztítást.
A mostani előrejelzés kilenc hurrikánnal számol, amelyből négy érheti el az erős fokozatot.

A kutatás vezetője szerint az Atlanti óceán trópusi részei az átlagosnál melegebbek, ami segíti a hurrikánok kialakulását. Ráadásul nem várható El Nino jelenség, ami gyengítené a hurrikánokat. A tavalyi év rossz előrejelzését is az okozta, hogy a kutatók számítottak az El Nino jelenségre, de az végül nem következett be.
A Coloradó Egyetem előrejelzései egyébként az elmúlt években némileg alábecsülték a várható hurrikánaktivitást, ennek ellenére előrejelzéseiket a legpontosabbnak tekintik, és széles körben használják őket, mind a média, mind a biztosítótársaságok.
A mostani számítások szerint 72% az esélye annak, hogy egy erős, legalább hármas fokozatú hurrikán elérheti az Egyesült Államokat, ugyanolyan eséllyel a Mexikói-öbölben, mint a keleti partoknál.
A szokásosnál erősebb hurrikánszezon valószínűsésgét erősíti, hogy a Weather Channel előrejelzése is a szokásosnál erősebb szezont vár, 16 trópusi ciklonnal.
A hurrikánszezon június elsején indul, az első hurrikánt Andreának fogják elnevezni. [google336]

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.