Országos eső, felhőszakadások, zivatarok, jégeső!

szupercella

Országszerte jelentős eső várható, felhőszakadások, zivatarok, akár villámárvizek is várhatóak a hétvégén.

Szombaton délutántól országszerte sokfelé kell jelentős csapadékra számítani. De lássuk a részleteket!

Délelőtt gyengén, vagy közepesen felhős lesz az ég, de a déli óráktól kezdve intenzív gomolyfelhőképződés veszi kezdetét. A gomolyfelhőkből hamar zivatarfelhők alakulnak ki, legelőször az ország északi felében, majd a késő délutáni órákban már az ország más területein is.

A zivatarokat szélerősödés és jégeső is kísérheti, de a legkomolyabb kockázati tényező a felhőszakadás. A zivatarokat ugyanis többfelé kísérheti felhőszakadás, akár 30 mm-t meghaladó csapadék is.

Szombaton a mostani számítások szerint hevesebb zivatarokra a legjobb esély az északnyugati országrészben kínálkozik. Itt területi átlagban is jelentős, akár 20 mm-t meghaladó csapadék is hullhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Vas, Veszprém, Győr és Komárom megyékre citromsárga figyelmeztető előrejelzést adott ki a várható jelentős csapadék miatt.

Az Estofex európai viharjelző szolgálat a délnyugati dunántúli megyékre is heves zivatarokat vár.

Az ország egész területén pedig a várható felhőszakadások miatt van figyelmeztető előrejelzés kiadva.

Bár sokfelé várható csapadék (eső, zápor, és zivatarok) lehetnek olyan területek, amelyek kimaradnak a csapadékból.  A csúcshőmérséklet 23-28 C fok körül alakul.

Az éjszaka folyamán a csapadék súlypontja a középső, majd délkeleti országrészre tevődik majd át, északnyugaton átmenetileg szűnik a csapadék.

Majd vasárnap a hajnali órákban ismét északnyugatot érheti el egy újabb csapadékzóna. Napközben azonban a csapadék súlypontja ismét elsősorban a középső, majd délkeleti országrészre tevődik át. A hőmérséklet jelentősen visszaesik, már csak 16-23 C fok várható.

A citromsárga figyelmeztetés a felhőszakadások miatt az ország egészére él a vasárnapi napon is. A jelentős eső Pest, Bács-Kiskun, Békés, és Csongrád, Szolnok megyékre lett kiadva.

Hétfőn már több-kevesebb napsütésben is részünk lesz és csak szórványosan várható zápor-tivatar. A hőmérséklet 20-25 C fok körül alakul majd.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.