Orkán erejű széllel jön a hidegfront, már havazhat is!

havazás a hegyekben

A hétvégén és a jövő hét elején a hegyekben már hózáporok is előfordulhatnak, erős lehűlés várható, hidegfrontok sorozata érkezik!

Alapvetően átalakul Európa és így Magyarország időjárása is. A Közép-európai térségbe ugyanis észak, északnyugati irányból sarkvidéki eredetű levegő érkezik.

Ma egy gyors mozgású hidegfront éri el az országot, egyre többfelé kell esőre, záporra számítani, de sok eső nem várható, éppen a gyors mozgás miatt. Ez lesz a lehűlés első hulláma. A front előtt helyenként még a 17 C fokot is elérheti a hőmérséklet, de a front után 5-7 C fokkal esik majd vissza a hőmérséklet.

Szombaton északon alapvetően felhős lesz az ég, délen még hosszabb időre kisüthet a nap. Egyre több nedvesség lesz a légkörben, de számottevő eső nem várható ezen a napon. A hőmérséklet 10-14 C fok körül alakul majd, de a szélcsatornákban az erős szél miatt ezt hidegebbnek érezzük majd.

Vasárnap érkezik az igazi lehűlés

A lehűlés második, erőteljesebb hulláma vasárnap érkezik majd meg, már szombat éjszak egyre többfelé ered el az eső, majd vasárnap országos esőre számíthatunk, csak délután kezd el csökkenni a felhőzet nyugat felől. Helyenként jelentős esőre van kilátás.

Az eső mellé viharos erejű szél is társul, a magasabban fekvő területen 100-120 km/órás meghaladó széllökések is előfordulhatnak, de a modellfutások nem zárnak ki 100 km/órás széllökéseket síkvidékre sem. A legmeghatározóbb meteorológiai jelenség ezen a napon a viharos szél lesz.

A magasabban fekvő hegyekben már előfordulhat hózápor is.

Hétfőn már a front elvonul, ezt követően erős, vagy viharos szél várható, gyors vonulású felhőkkel az égen. Záporokra, a hegyekben hózáporra, jégdarára lehet számítani. A hőmérséklet napközben 7-10 C fok között alakul majd, amit lényegesen hidegebbnek érzünk majd az erős szél miatt.

Keddtől a magasban már melegedés kezdődik, de ebből talajszinten keveset érzünk majd. Alapvetően borongós időre számítsunk, kisebb esőkkel.

Legyünk óvatosak!

Az erős lehűlés megviselheti a frontérzékenyeket, de a vasárnapi napon a fő veszélyforrást a viharos, helyenként akár orkán erejű szél jelenti majd.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.