Nagyon durva viharokkal érkezhet a hidegfront – részletes forgatókönyv!

szupercella

Ma megérkezik a lehűlést hozó hidegfront, jégeső, szélvihar és akár 50 mm csapadék is jöhet!

Délelőtt még kevés helyen lehet csapadék. A nyugati országrészben már több lesz a felhő, de inkább csak a nyugati határszélen lehet zápor. Keleten gyorsan emelkedik a hőmérséklet , és kora délutánra ismét 32-36 C fokos csúcsértékek várhatóak.

Nyugaton eközben a front kissé  előreszalad, ez mérsékli a hőséget és stabilizálja a légkört, ezért a Dunántúlon eleinte nem várható heves időjárási esemény. Keleten azonban a sok napsütés hatására délutáni órákban megnövekedhet a gomolyfelhőzet és kialakulhat már lokálisa zápor-zivatar, amit viharos szél és jégeső kísér. Ez azonban még csak a bevezető lesz.


Tegnapi vihar szombathelyen

A délutáni órákban ugyanis a Dunántúlon ismét labilissá válik a légkör és a front nyomában heves zivatarok alakulnak ki. Jó esély van rá, hogy szupercellás zivatarok is kialakuljanak, illetve a zivatarok rendszerbe szerveződjenek, így sokkal hevesebb eseményeket hozzanak létre, mint a különálló zivatarok.

A mostani számítások szerint a késő délutáni óráktól alakulnak ki ezek a hevesebb zivatarok, majd az esti-éjszakai órákban elérhetik a középső, majd keleti országrészt is.

A zivatarokat 90 km/óra feletti széllökések, 2cm meghaladó jég és lokálisan 50 mm meghaladó csapadék is kísérheti. Ha a meteorológiai paraméterek kedvezőtlenül alakulnak, akkor lokálisan nem zárható ki 3-4 cm-es jég és 120 km/órás széllökés sem. Természetesen ezek az események nem érintik az egész országot, zivatarokra regionális léptékben heves eseményekre lokálisan kell számítani.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a zivatarok miatt Zala, Somogy, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Fejér, Veszprém, Komárom, Pest és Nógrád megyékre narancssárga figyelmeztetést adott ki. A többi megyére citromsárga figyelmeztetés van érvényben.

Az Estofex Európai Viharjelző Szolgálat az ország egészére narancs, míg a Dél-dunántúli területekre vörös figyelmeztetést adott ki.

A szupercella.hu 2-es szintű narancssárga figyelmeztetést adott ki, a rendszerbe szerveződő zivatarok és szupercella lehetősége miatt.

A most érkező front hullámot vet majd az ország felett mozgása lelassul, így a hőség enyhülése a keleti területeken majd csak inkább pénteken várható. Csütörtökön még sokfelé kel majd csapadékra számítani, heves események inkább a keleti megyékben várhatóak majd.

A mostani események előrejelzése a körülmények miatt igen nehéz, ezért az előrejelzést az átlagosnál több bizonytalanság terheli!

 

 

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.