Medárdi időjárás jön!

medárd

Két zivatarrendszer is elérte az országot (vasárnap, 17:10)

 Délnyugat felől és a nyugati határ felől is zivatarcellák érték el az orszát. A nyugati cella lánccá szerveződve lép be hazánkba, komoly kifutószél kísérheti a zivatarokat. A zivatarok kelet felé tartanak, hamarosan elérhetik a fővárost is.

Mi várható ma? (9:03)


Az országban ma is sokfelé kell zivatarokra számítani. Eleinte felhős időnk lesz, majd rövid időre kisüt a nap. Délután még csak elszórtan lehet zivatarokra számítani, majd délutántól ismét megnöveskzsik a felhőzet és bárhol lehet zápor, zivatar. Nagyobb eséllyel a keleti megyékben A zivatarokat felhőszakadás is kísérheti. Van esély tubák kialakulására is. Jégeső és heves szélvihar előfordulhat, de a fő veszélyforrás a felhőszakadás. Lokálisan 20-30, de néhol akár 50 m csapadék is hullhat.

Újabb felhőszakadások várhatóak (16:35)


 A késő délután és az este folyamán újabb felhőszakadások várhatóak a keleti országrészben. Egy erősebb zivatarvonal most van kialakulóban Békés megyében, amely észak felé halad. Az OMSZ narancssárga riasztást adott ki több kistérségre is.

Tubát fényképeztek Bácsalmáson (16:28)


 Az időkép információi szerint tubát, azaz földet nem érő felhőtölcsért észleltek Básalmáson. az elmúlt egy órában heves zivatarok alakultak ki a Kiskunságban 

Piros riasztás az ESTOFEX-től (8:15)


  Az ESTOFEX az Európai Viharjelző Szolgálat kettes fokozatú riasztást adott ki Magyarország szinte teljes területére. A nagyon lassan mozgó zivatarokból lokálisan akár 30-50 mm csapadék is hullhat, ez villámárvizek kialakulását is eredményezhetik. Nem kizárt, hogy a zivatarokat heves kifutószelek, vagy jég is kísérje, de a fő veszélyforrás a felhőszakadás.


Komoly felhőszakadások várhatóak (8:10)


 Elsősorban a kleti országrészben ma komoly felhőszakadások várhatóak. Lokálisan nem kizárt 20-50 mm csapadék sem, de területi átlagban is jelentős csapadék várható. A középső országrészben is jelentős csapadék várható.

{loadposition Google728}

A jövő héten igazi medárdi időjárásban lesz részünk. Visszatér a meleg, de ezúttal igen sok csapadékkal.többfelé lehetnek záporok, zivatarok, akár hevesebb zivatarokra is készülhetünk!

A csapadékos hétvégét követően hétfőtől meleg levegő áramlik a Kárpát-medence fölé, és egyelőre sok napsütésben bizakodhatunk, csak a déli megyékben kell délutántól több felőre és elszórtan már záporokra, zivatarokra készülni.

Kedden délutántól aztán egyre nagyobb nedvességtartalmú levegő áramlik felénk. Egy sekély ciklon határozza majd meg időjárásunkat, amely a meleg 27-32 C fok körüli levegő mellett gyakori záporokat, zivatarokat eredményez majd. Kedden még inkább a déli megyékben lesz többfelé zivatar, akár felhőszakadás is lehet.

Szerdán aztán országszerte sok csapadékra készülhetünk. Sokszor erősen felhő lesz az ég, de napsütésben is részünk lesz. A megnövekvő felhőzetből többfelé kell majd esőre, de még inkább záporra, zivatarra számítani. Felhőszakadás is előfordulhat. Marad a 26-30 C fok körüli hőmérséklet napközben.

Csütörtökön tovább folytatódik a medárdi időjárás, ismétlődő záporokkal, zivatarokkal, és meleg időjárással.

Pénteken csökken majd a csapadékhajlam, és már inkább csak az ország nyugati felében kell újabb záporokra számítani, de már itt is kisebb gyakorisággal. 

include(‘c:xampp/htdocs/esotan3/bor.php’);
?>

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.