Heves zivatarokkal érkezik este a hidegfront!

Hidegfront érkezik

Hétfő este erős hidegfront érkezik, heves zivatarok is lehetnek felhőszakadással. Kedden is sok lesz a felhő, további csapadékra számíthatunk, erősen visszaesik a hőmérséklet.

Hétfőn napközben marad a kora nyárias időjárás, és kevés lesz a felhő is felettünk. A hőmérséklet országszerte, 26-28 C fok körül alakul, de a déli megyékben akár 30 C fokot is mérhetnek majd.

Ez az időjárás azonban nem lesz tartós, ugyanis nyugat felől megközelít minket egy hidegfront, amely az esti órákban éri el a nyugati határszélt. A mostani számítások szerint, nagyjából este 6-8 óra körül egyre többfelé pattannak ki záporok és zivatarok. Az első zivatarokra a nyugati határszélen kell számítani, majd a zivatarok fokozatosan haladnak kelet felé, nagyjából éjfélre érik el a főváros környékét.

A front előtt délies lesz a szél, amelyet erős lökések is kísérhetnek, késő este azonban már ÉNY-i irányba fordul a szél, és erős lesz, sőt zivatarok környezetében viharos 60-80 km/órás széllökésekre is számítani kell.

Az este éjszaka érkező zivatarokat felhőszakadás és viharos szél is kísérhet. Lokálisan 20-30 mm csapadék is hullhat, de a Dunántúlon területi átlagban is jelentős csapadékra van kilátás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Dunántúl egészére, valamint Pest és Bács-Kiskun egyére citromsárga figyelmeztetést adott ki a várható felhőszakadások miatt. A Dél-Dunántúl, valamint Bács-Kiskun, Vas és Veszprém megyékre pedig ráadásként a heves zivatarok miatt is citromsárga figyelmeztetés van kiadva. Legnagyobb eséllyel az országnak ezeken a területein alakulhatnak ki hevesebb zivatarok.

A keddi nap során a hidegfront tovább halad majd kelet felé. Reggelre országszerte sok lesz a felhő felettünk és sokfelé kell csapadékra számítani. Kiadósabb mennyiség a Dunántúlon várható. Továbbra is előfordulhatnak zivatarok, de nagyobb eséllyel már keleten, hevesebb zivatarok ÉK-en lehetnek.

Nyugaton már északnyugati szél lesz, míg keleten még délies lesz a szél iránya. Ennek megfelelően. Nyugaton már 14-18 C fokra számíthatunk csak, míg keleten 19-23 C fokig melegszik a levegő hőmérséklete.

Szerdára már megnyugszik időjárásunk, ismét több órás napsütésben lesz részünk. Keleten még intenzívebb lesz a gomolyfelhő képződés, és itt nagyobb eséllyel alakulhat ki zápor-zivatar a délutáni órákban. Ismét melegszik az idő 22-25 C fokban reménykedhetünk.

A folytatásban sok napsütés, és elszórtan délutáni zivatarok várhatóak, nyárias időjárás és hőmérséklet mellett.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.