Heves zivatarok, felhőszakadás, jégeső, medárdi időszak jön!

vihar

Vasárnap este zivatarok érik el az országot, heves zivatar is lehet, felhőszakadással, jégesővel. A jövő hét is zivataros lesz, igazi medárdi időszak áll előttünk.

Vasárnap még szinte egész nap igazi nyári időjárásban lesz részünk. Kevés lesz felettünk a felhő, és sok lesz a napsütés. A hőmérséklet csúcsértéke elérheti akár a 31-32 C fokot is. Ez az időjárás azonban egyfajta vihar előtti csend.

Késő délutántól ugyanis a délnyugati országrészben intenzív növekedésnek indulnak a gomolyfelhők, és egyre többfelé alakulnak ki záporok, majd zivatarok. A zivatarok az esti órákban elérik a Dunántúl nagy részét, és az éjszakai órákban a középső országrészt is.

Akár heves zivatarok is kialakulhatnak, amit lokálisan felhőszakadás (40 mm feletti csapadék), jégeső (2 cm feletti jégméret) és szélvihar kísérhet. A zivatarok vonalba is rendeződhetnek, amely fokozza a zivatarok hevességét. Mozgalmas éjszakára kell tehát számítani.

Lesznek ugyanakkor olyan területek is, amelyet elkerülnek a zivatarok, ott csapadékra sem kell számítani. Lokálisan jelentős csapadék hullhat, de területi átlagban nem várható jelentős eső.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a mai napra a Dunántúlra, míg a holnapi napra, szinte az ország egészére citromsárga figyelmeztetést adott ki a várható zivatarok, és felhőszakadás miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése ma éjféltől a hétfői napra

Hétfőn reggelre a zivatarok már a Duna túloldalára szorulnak, a Dunántúlon reggel már csak kis eséllyel lehet csapadék, délelőtt azonban a Tiszántúli területeken többfele lehet még zivatar, akár heves zivatar is.

A Dunántúli területeken kisüt a nap, és gomolyfelhőkre számíthatunk, de elszórtan itt is lehet zápor. Keleten kevesebb lesz a napsütés. Visszaesik a hőmérséklet, 23-28 C fokra számíthatunk csak.

A keddi naptól egyre többfelé kel majd délután zivatarokra számítani, szerdán és csütörtökön erősen felhős lesz az ég többfelé várható zápor, zivatar, megerősödhet az északnyugati szél is. A medárdi időjárás a jövő héten végig kitarthat. Mozgalmas időjárásunkban lesz tehát részünk.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.

Ezelőtt nem is gondoltuk volna, hogy a közösségi oldalak ennyire elterjedtek lesznek. Kezdetben a közösségi […]

TELJES CIKK | november 27.