Felhőszakadás, jégeső keddtől

A hétvége csendes időjárása után ismét változékonyabbra fordul időjárásunk. A hét közepén igazi medárdi időjárásban lesz részünk, többfelé zivatarokkal, sőt akár jégeső felhőszakadás is lehet.

Fényképe, véleménye van? Küldje el a kapcsolat@esotanc.hu címre, vagy Facebook oldalunkra!

18:47 Óriási hőmérsékleti kontraszt


Míg északkeleten 29 C fokot mértek ma, addig a Dél-Dunántúlon, Baranyában csupán 14 C fokig emelkedett a hőmérő higanyszála a tartós esőzések és a borult ég hatására. Az elkövetkező napokban 20-25 C fok körüli hőmérsékletek várhatóak.

17:05 Dió és teniszlabda méretű jegek


Tata, Komárom, Délegyháza és Szigetcsép környékén is óriás méretű jégesőről érkezett beszámoló. Helyike elmondása szrint a jég mérete helyenként elérte a dió nagyságot, sőt egy-egy teniszlabda méretű jég is keveredett közé.

 

15:59 Rév-Komáromban jégeső


Facebook oldalunkon jelezték, hogy Komáromban is jégeső esett. Ma már Szigetszentmiklóstól délre is volt jégeső, és várhatóan az ország DK-i feléből érkező zivatarcellák másutt is jeget hozhatnak majd.

 

15:38 Elöntött házak Baranyában


Pécsett több helyen a tűzoltóknak kellett szivattyúzniuk a nagy víz miatt, Pellérden több házat is veszélyeztet a víz, Lothárdon egy megáradt patak fenyegeti a családi házakat. Kaposváron is több helyen áll a víz. Pécsett 70 mm köröli csapadék eset, Somogyban 30 m-nél tartanak.

 

15:30 Intenzív zivatarok a viharvonalban


Az előrejelzéseknek megfelelően intenzív zivatarok alakultak ki a Békéscsaba-Győr vonalban, amelyek az elkövetkező órákban tovább erősödhetnek. Több helyütt lehet felhőszakadás, jégeső, esetleg földet nem érő felhőtölcsér, azaz tuba.

 

14:50 Európában ma Pécsett esett a legtöbb eső


Egész Európában ma Pécsett esett a legtöbb csapadék, az elmúlt 24 órában 67 mm csapadék hullott (összehasonlításképpen az éves csapadék 600 mm körül van), a második helyezett Graz 41 mm-rel.

 

14:33 OMSZ: Másodfokú riasztás!


 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kiadta a narancssárga másodfokú riasztást a Berettyóújfalu-Győr vonalon található valamennyi kistérségre, köztük a fővárosra is. Heves zivatarok várhatóak felhőszakadással! A zivatarok ezekben a percekben vannak kialakulóban.

14:26 (kedd) Szupercella és jég Budapesttől délre


Szupercella, igen heves zivatar alakult ki a Fővárostól délre. Szigetszentmiklós körzetéből jégesőt is jelentettek. A zivatart igen intenzív villámlás is kísérte és felhőszakadás szerű esőzés. Hamarosan újabb zivatar érheti el a fővárost, ezúttal annak belvárosi részét is.


13:41 (kedd) Jönnek a zivatarok!

Az elmúlt fél órában egymás után pattannak ki az újabb és újabb zivatarok. Budapesttől DK-re több intenzív zivatargóc is kialakult, amelyek a Főváros felé haladnak. A Békés megyei határszakaszon is zivatarok érkeznek Romániából.

13:30 (kedd) Narancs riasztás Ausztriában


Az Osztrák Meteorológiai Intézet is narancssárga riasztást adott ki a várható felhőszakadásra (20-30 mm csapadék egy nap alatt), valamint heves zivatarokra. Romániában és Bulgáriában is heves zivatarokra lehet számítani, akárcsak nálunk.

 

13:12 (kedd): Zivatarok a Duna-Tisza közén


Kialakultak az első zivatarok a Duna-Tisza közén. egyelőre kis folotkban adnak igen heves csapadékot, de az idő előrehaladtával egyre komolyabb zivatarokra lehet számítani a Békéscsaba-Salgótarján vonal mentén.

 

13:08 (kedd) OMSZ riasztás felhőszakadásra


 

Az ÉK-i országrész kivételével már szinte az egész országra kiadta a rövid idejű 1-3 orás riasztás az Országos Meteorológiai Szolgálat. A riasztás felhőszakadásra, heves zivatarra figyelmeztet.

12:16 (kedd) Baranyában már házakat veszélyeztet a víz


Birján és Lothárd között (Baranya megye) a megáradt patak már több házat is veszélyeztet a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság információi szerint, a Pécsi Egyetemen található csapadékmérő szerint van, ahol már 45 mm-et is meghaladta a lehulló csapadék mennyisége.

 

11:27 (kedd) Villámárvizek a kisvízfolyásokon


villámárvízBaranya megyében több helyen 24 óra alatt 20 mm-nél is több csapadék hullott. Az ilyen intenzív csapadék pedig kedvez a kisvízfolyáokon, patakokon kialakuló villám-árvizeknek. De villámárvizek másutt is kialkulhatnak, mert a zivatarok könyezetében ennél is több csapadék hullhat le.

 

11:08 (kedd) ÉK-en napsütés, DNY-on szakad az eső


 

10:11 (kedd) Szupercella.hu : felhőszakadás,nem kizárt a tornádó


tornádóA szupercella.hu által kiadott előrejelzés szerint: “Összességében elmondható, hogy az ország délnyugati harmadában nagy területen várható jelentős mennyiségű eső…mostani előrejelzések alapján főként az Észak-Alföldön vágnak egybe azok a paraméterek, amik nem zárják ki esetlegesen egy mezociklonális tornádó létrejöttét sem” . Megjegyzés: a tornádó lehetőségét az ESTOFEX is megemlíti, de azért erre igen csekély az esély. Részletek itt.


9:37 (kedd) Intenzív zivatarfolt Kaposvár mellett


Kisebb zivatarfolt alakult ki Kaposváról nem messze, amelyet intenzív eső is kísért. A nap folyamán egyre nagyobb eséllyel várhatóak zivatarok, de egyelőre az ország többi részén csak záporok jöttek létre..

9:03 (kedd) Európai Viharjelzők: narancs riasztás Magyarországra


Az ESTOFEX az európai viharjelző szolgálat narancs riasztást adott ki szinte teljes Magyarország területére, külön kiemelve a jégeső veszélyét.   

8:44 (kedd) OMSZ narancs riasztás


 Az Országos Metorológia Szolgálat  öt megyére adott ki narancs riasztást a heves zivatarok miatt: Nógrád, Szolnok, Hajdú, Békés, Heves. A több megyére citromsárga riasztás van érvényben, felhőszakadás, jelentős csapadék és zivatarok miatt.

 

8:26 (kedd) Hol várhatóak heves zivatarok? 


Az országban bárhol előfordulhatnak zivatarok, heves zivatarok inkább a Dunától keletre várható, a legnagyobb eséllyel a Békéscsaba-Salgótarján vonal mentén. Ezeket a zivatarokat felhőszakadás és jégeső is kísérheti (2 cm-ig). 

 8:10 (kedd) Hol lesz a legtöbb csapadék?


 A jelenlegi modellek szerint a legtöbb csapadék a déli-délnyugati országrészben várható, de egy-egy intenzívebb zivatargóc környezetében másutt is jelentős csapadék hullhat. Délnyugaton nagy területeken várható akár 20 mm-et is elérő csapadék.

 

21:00 (hétfő) Éjszaka kezdődik

 

Már az éjszaka intenízv csapadék hullhat a délnyugati országrészben, itt inkább a tartós intenzív eső lesz a valószínű, míg az ország középső részén zivatarokra kell számítani.

 

20:58 (hétfő) – Riasztás az egész országra!

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az egész országra citromsárga riasztást adott ki, sőt Szolnok, Pest, Hajdú és Heves megyékre narancssárga figyelmeztető előrejelzés él a heves zivatarok jelentős kockázata miatt.

Összefoglalás – Mi várható?

 

Hétfőtől változás áll be időjárásunkba. Egy tőlünk nyugatra elhelyezkedő ciklon áramlási rendszerébe kerülünk, amely dél felől nagy nedvességtartalmú és enyhe légtömegeket szállít a Kárpát-medence felé. Ez a meleg és nedves levegő kiváló feltételeket teremt záporok és zivatarok kialakulásához.

 

Hétfőn még csak a ciklon felhőzete éri el hazánkat, nyugaton borongós, az ország közepén fátyolfelhős idő lesz, míg keleten szép napsütéses időben lesz részük az ott élőknek. a nyugati, dél-nyugati határszélen már elvétve egy-egy zápor-zivatar is kialakulhat.  A hőmérséklet a borult tájakon 25 C fok alatt, míg keleten 30 C fok körül alakul.

 

A zivatarokkal tarkított időjárás aztán kedden kezdődik. Zömében erősen felhős időjárásban lesz részünk, és mindenféle csapadék előfordulhat, míg délnyugaton tartós eső is előfordulhat, addig ÉK felé haladva inkább a záporokra és zivatarokra kell számítani. Már a délelőtti órákban is többfelé lehet zivatar, amelyek délután a keleti országrészben is egyre nagyobb eséllyel fordulnak elő. 20-28 C fok körül alakulnak a nappali csúcshőmérsékletek.

 

A kialakuló zivatarokat akár felhőszakadás, jégeső is kísérheti, és lokálisan igen jelentős mennyiségű csapadék is lehullhat. Bár a zivatarok inkább helyileg adnak jelentős esőt, de az elkövetkező napokban az ország jelentős részén hullhat számottevő csapadék.

 

Szerdán aztán folytatódik a zivataros időjárás, továbbra is felhőszakadással, jégesővel. A zivatarokat heves széllökések is kísérhetik! Ismét többfelé hullhat jelentős csapadék. A legtöbb csapadék a délnyugati országrészben hullhat, a legkevesebb ÉK-en, de lokálisan bárhol jelentős csapadék érkezhet.

 

{loadposition Google728}

 

Időjárásunk aztán csütörtökön némileg megnyugszik, és bár továbbra is előfordulhat zápor, zivatar, már kisebb eséllyel és alapvetően már napos időjárásban lesz részünk, kellemes 22-25 C fok körüli hőmérsékletekkel.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.