Elérheti-e Európát egy hurrikán?

Földközi tenger hurrikán

A hurrikánok az Föld egyik legpusztítóbb természeti jelenségei. Azt gondoljuk minket nem érinthet, holott Európát is elérhetik a hurrikánok.

Nem ritka jelenség, hogy a trópusi területeken keletkező trópusi ciklonok a mérsékelt övbe érvén átalakulnak mérsékeltövi ciklonokká. Ezeket gyakran illetik a viharciklon névvel, nem véletlenül.

Katia

A Katia hurrikán 2011 szeptemberében jött létre Afrika partjai közelében. A trópusi ciklon hamar négyes erősségű hurrikánná erősödött és eljutott az az Antillákig is. Ekkor azonban irányát északkelet felé vette, megcélozva Európát. A hidegebb vizek felett a hurrikán poszt trópusi ciklonná gyengülve érte el a Brit-szigeteket.

A Katia Anglia síkvidéki területein 130 km/órás széllel tombolt, de a magasabb hegyvidékeken a széllökések ereje elérte a 158 km/órás sebességet is. A Katia hurrikán maradványai több milliárdos kárt okoztak a brit gazdaságnak.

Sőt a hurrikán maradványai elérték Észtországot, és Oroszországot is, már némileg megenyhülve. Itt csak 90 km/órás szél, és több ezer áram nélkül maradt háztartás maradt a Katia után.

1961 szeptemberében azonban még furcsább dolog történt. A Debbie névre keresztelt hurrikán ugyanis valóban elérte Írország partjait. Az hogy a Debbie vajon hurrikán volt-e, amikor elérte Írország partjai vagy sem nem egyértelmű. Az Ír Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint: ”a Debbie Írország partjait elérve még számtalan hurrikánra jellemző vonást őrzött meg”.

Debbie hurrikán

Az első trópusi ciklon Európa partjainál

2005 különös év volt. 28 trópusi ciklon és 15 hurrikán jött létre az Atlanti-óceánban, ami rendkívül magas szám. Október 8-án egy szubtrópusi ciklon jött létre az Azori-szigeteken, ami egy nappal később megerősödött és elérte a hurrikán fokozatot is. A hurrikán ezt követően keletnek vette az irányt és bár vesztett erejéből október 11-én trópusi ciklonként érte el Spanyolország partjait.

Vince hurrikán

A Vince névre keresztelt hurrikán, bár trópusi ciklonként érte el Spanyolország partjait, azonban ez volt az első eset, hogy az Ibériai félszigetet és Európát egy ilyen képződmény elérte.

Hurrikánok a Földközi-tengerben?

Képzeld el, hogy épp a Görög tengerpartokon nyaralsz, amikor lecsap rád egy hurrikán. Hihetetlen? Talán az, de nem teljesen elképzelhetetlen.

A meteorológusok körében elég élénk vita folyik, hogy pontosan hol a határ a hurrikánok és trópusi ciklonok, valamint a szubtrópusi ciklonok között.

Az utóbbi évtizedekben a meteorológusok egyre több olyan légköri képződményt fedeznek fel, a Földközi –tengeren, amelyek a hurrikánokra jellemző karakterisztikát, például a hurrikánok híres szemét mutatják. 1995–ben az Amerikai Hurrikán Központ egyik vezető hurrikán specialistája talált egy olyan műholdfelvételt, amelyen nagyon jól látszik egy olyan képződmény, ami a hurrikánokra jellemző vonásokat mutat.

Földközi tenger hurrikán2011. november elején hasonló jelenségre figyeltek fel. Bár a tenger hőmérséklete ebben az időben nem volt elegendően meleg, de tény, hogy a ciklon heves áradások és halálesetek kísérték.

A kutatók ugyanakkor nem zárják, ki, hogy ha a globális felmelegedés folytatódik, akkor néhány évtizeden belül, a Földközi –tenger is szülőhazája lehet Európa első saját hurrikánjának.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.