Tavasszal megindulhat a lakáshitelezési szezon

tavaszi lakáshitel

Végre megfelelő az időjárás a felújításokra és építkezésekre, így nem véletlen, hogy a tavasz lendületet ad a lakáshitel piacnak is. Nem csak egy költözés vagy házvásárlás jár jelentős költséggel, hanem például az otthon korszerűsítése is megterheli a családi kasszát.

Hogy ne kelljen éveket várnunk egy kényelmes otthonra, hogy egy nyílászáró- vagy kazáncserével már idén csökkenthessük a rezsiköltségünket, ne hagyjuk figyelmen kívül a lakáshiteleket.

Ugyanis a bankok most valóban harcot vívnak azért, hogy minél több ügyfelet csábítsanak magukhoz: kifejezetten kedvező ajánlatokat találunk a pénzintézetek hitelkonstrukciói között. Akár a kezdeti költségeken jelentős összeget takaríthatunk meg, aminek, ilyenkor, tavasszal különösen örülhetünk.

Már valóban csak a jó időt kell kivárnunk, hogy elkezdhessük a munkálatokat vagy hozzáfogjunk az ingatlankereséshez. A téli fáradság után kifejezetten jól esik a tevékenység, a kimozdulás – ezt a lendületet pedig a lakáshitel piac is megérzi tavasszal.

Így legyen olcsóbb tavasszal is a lakáshitel

Ilyenkor, tavasszal, hajlamosak lehetünk hirtelen dönteni, és anélkül választani egy konstrukciót, hogy tájékozódtunk volna több ajánlatáról. Így könnyen egy drágább lakáshitellel terhelhetjük meg a családunkat, és a törlesztőrészleteket csak lemondással fizetjük majd oda a pénzintézetnek. A Hitelmindenkinek azt tanácsolja, először gondoljuk át, milyen jövedelemforrásra számíthatunk a teljes futamidő alatt. A statisztika azt mutatja, ma Magyarországon jellemzően 15 évre vesznek fel kölcsönt az ügyfelek, vagyis másfél évtizednyi elköteleződéssel kell számolnunk, ha egy saját otthonban, felújításban vagy építkezésben gondolkodunk.

A bankok azonban igyekeznek minél vonzóbb ajánlatokkal felhívni magukra a figyelmet, például bizonyos pénzintézetek már a szerződéskötést követően visszautalják a kezdet költség egy részét. A CIB UNO Lakáskölcsön 10 milliós hitelösszegnél már a teljes kezdeti kiadást megtéríti, de az MKB is 0 Ft-os közjegyzői és induló banki díjjal számol.

Az otthonteremtés költségeiből tehát lefaraghatunk, ha megtaláljuk a számunkra megfelelő kölcsönt. Ennél fontosabb lehet azonban, mekkora törlesztőrészlettel terheljük meg a háztartásunkat. Kapunk-e további kamatkedvezményt, mint például a K&H-nál, amennyiben a banknál vezetett folyószámlára érkezik be a havi jövedelmünk?

Illetve fix kamatot fizetünk-e minden hónapban? Nem minden esetben lesz kedvezményes a lakáshitel, ha hosszú távon rögzített kamattal kalkulálunk.

budapesti-lakashitel-lehetosegek

Fix vagy változó kamatozású lakáshitel a nyerő?

Vajon jól dönt-e a lakáshitel igénylők majdnem fele, amikor a pénzintézetek ajánlatai közül fix kamatozású kölcsönt választ? Elsősorban a tervezhetőség, és ezáltal a biztonságérzet az egyik kétségbevonhatatlan érv, azonban érdemes idén tavasszal is újra nekifutni ennek a kérdésnek.

Még akkor is, ha olyan árugrásokat mutat a lakáspiac, amelyeket az utóbbi években láthattunk. Az ingatlanok értéke a magasba szökkent, viszont a változó kamat ennél sokkal kiszámíthatóbb, ugyanis csak két esetben alakulhat: ha a budapesti bankközi kamatláb (BUBOR) változik, a hiteldíj is követi, valamint a kamatfelár növelhet rajta.

Ám ez utóbbi mutatóit is már rögzíti a hitelfelvételnél aláírt szerződés. Hogy mégis melyikkel járunk jobban, a fix vagy a változó hiteldíjjal? Érdemes a kölcsön egyéb feltételeit is figyelembe venni a döntésnél, nemcsak a kamatot.

Most tavasszal különösen jól járhatunk, ha vidéken vásárolunk otthon, a kedvezőbb ingatlanárak ugyanis kedveznek a lakáshitelnek is.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Mik az emberi életre veszélyes viharok észlelhető jelei?  Hogyan viselkedjünk, ha kint a természetben ér […]

TELJES CIKK | április 11.

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.