Törökoszág időjárása

Törökország  időjárása az elkövetkező 15 napban

Törökország 15 napos időjárása

Törökország éghajlati sajátosságai

Törökország éghajlata rendkívül sokszínű, amelyet igen tagolt domborzatának köszönhet. Erősen különbözik ugyanis a tengerpartok időjárása a magasföldek és a fennsíkok éghajlatától.

A mediterrán éghajlatú Törökország

Az ország nyugati, keskeny tengerparti sávja, amely az Égei-tengerre tekint, tipikus mediterrán éghajlatot élvez, annak minden adottságával. A mediterrán éghajlatra a viszonylag enyhe, de csapadékos tél, míg igen forró, és száraz nyár jellemző. Ennek oka, hogy ez a terület is döntően a nyugati szelek és a mérsékeltövi ciklonok uralma alatt áll – ez biztosítja a téli csapadékot. A nyári időszakban azonban a passzátszelek leszálló ága eléri a térséget és száraz, napos időjárást biztosít, csapadék nélkül.
Ennek megfelelően Törökországban is a leghűvösebb hónap a január, ám a középhőmérséklet ekor sem süllyed 8-10 C fok alá a tengerparti területeken. A legmelegebb hónap a július, melynek középhőmérséklete 27-28 C fok körül mozog. (Összehasonlításképpen Magyarországon a januári középhőmérséklet 0 C fok körül alakul, míg a júliusi 20-22 C fok között mozog.). ezek tehát az átlagértékek, de az átlagos maximumhőmérsékletek 33-34 C fok körül alakulnak és az abszolút csúcsérték több fokkal megy 40 C fok fölé. Jellemzőek a meleg éjszakák is.
A csapadék döntő része az téli félévben hull le, a nyári félévben igen ritka a csapadék. Az évi csapadékösszeg a nyugati tengerparti területeken 600-1000 mm között alakul.

A szubtrópusi Törökország

Törökország Fekete-tengeri részének éghajlat nedves szubtrópusi. Különbség van a keleti és nyugati területek között. Míg a nyugati részén gyakori a téli hidegbetörés, addig a keleti éghajlat kiegyensúlyozottabb és több csapadékot is kap. A telek, de a nyarak is hűvösebbek és ezért elviselhetőbbek, mint a mediterrán területeken. A nyaralók számára azonban kedvezőtlenebb, hogy itt már kevéssé meghatározó a téli félév csapadéka, és csapadékra a nyári hónapokban is lehet számítani.

A törökországi száraz sztyeppe

Az ország középső területei, az Anatóliai-fennsíkot száraz sztyeppe éghajlat uralja. Időjárására a szélsőségek jellemzőek. A január átlaghőmérséklete fagypont körül alakul, míg a július 21-23 C fokos átlaghőmérséklettel bír. De télen nem ritkák a -20 C fokos hidegek, míg nyáron a 40 C fokok sem. A csapadék igen kevés, alig éri el a 400 mm-ert. A rövid tavaszt hamar felváltja a száraz és forró nyár.

Magashegységi éghajlat

Törökország kelet része, az Örmény magasföld, igen hideg éghajlattal rendelkezik. A tél igen kemény, az átlaghőmérséklet -9 C fok körül van, de mértek már -30 C fokot is. A nyár ellenben rövid és hűvös. A csapadék jelentős része is hó formájában hullik le.