Szombathely időjárás előrejelzés

Forrás: Esotanc.hu, 2018. Feb. 23. 

Télies fordulat havazással!

Kiterjedt havazás várható a héten, utána megérkezik a szibériai hideg a hét végén.

Kiadta: Szuhi Attila (ma:08:39)

hirdetés

15 napos időjárás előrejelzés - Szombathely

Forrás: Esotanc.hu, 2018. Feb. 23. 

Mai és holnapi időjárás - Szombathely

Forrás: Esotanc.hu, 2018. Feb. 23. 

Szombathely részletes mai és holnapi időjárása

Időjárási rekordok

Forrás: Esotanc.hu, 2018. Feb. 23. 

hirdetés

hirdetés

Szombathely éghajlati jellemzői

Szombathely a mérsékelten hűvös és mérsékelten nedves éghajlati zónában fekszik. Ennek megfelelően Szombathely időjárása a hőmérséklet és a csapadékmennyiség tekintetében is átlagosnak mondható.

Szombathely hőmérsékleti statisztikái

Szombathely sokévi átlagos havi középhőmérsékletét figyelve elmondható, hogy a januári hónap a leghidegebb a -0.9°C-os átlaggal. A február már hoz némi enyhülést, de nem jelentős a javulás januárhoz képest; a februári átlagos havi középhőmérséklet 1°C.

A meteorológiai tavasz beköszöntével jelentősebb javulás tapasztalható. Március első felében tapasztalható hidegebb napok után az utolsó hetek jelentősen javíthatják a statisztikát, így a márciusi átlagos középhőmérséklet 5.1°C hőmérsékletet mutat. Természetesen áprilisban is folytatódik a felmelegedés; az áprilisi középhőmérséklet 9.6°C. A legmelegebb áprilisi középhőmérséklet 15.6°C volt, a leghidegebb pedig 4.3°C. Ez az első hónap az évben, ahol a két szélső érték közötti különbség határozottam meghaladja a 10 fokot.

Szombathely kiegyensúlyozott és mérsékelt éghajlati tulajdonságait mutatják a következő hónapok középhőmérsékleteire vonatkozó adatok is. A május 14.6°C középhőmérséklettel igazi mérsékelt tavaszias időjárást produkál. A legmagasabb májusi átlaghőmérséklet meghaladta a 20 fokot.

A meteorológiai nyár beköszöntével jellemzően állandósulnak az átlaghőmérsékletek. A júniusi kissé elmarad az őt követő két nyári hónaptól. Júniusban negyven év statisztikája alapján a havi középhőmérséklet 17.6°C, júliusban 19.6°C, augusztusban pedig 19.3°C. A nyári hónapokban mért legmagasabb és legalacsonyabb középhőmérsékletek is ehhez igazodnak. A legmelegebb és a leghidegebb júliusi hónap között igen jelentős különbségek vannak; a legmelegebb júliusban 26.0°C átlaghőmérsékletet regisztrálhattunk, a leghidegebb júliusban pedig csak 13.7°C-t.

A meteorológia ősz gyors csökkenést eredményez Szombathely átlagos középhőmérsékleti adataiban. Míg a szeptember 15.1°C középhőmérséklettel rendelkezik, az október már csak a 9.6°C, a november pedig 3.9°C középhőmérséklettel.

A meteorológia tél december hónappal köszönt be, amikor az átlaghőmérséklet 0.4°C. Ez az érték alig magasabb a leghidegebbnek számító januárhoz viszonyítva.

Átlagos csapadékmennyiségek Szombathelyen

Magyarország éghajlatára jellemző módon Szombathelyen is a csapadékmennyiség a nyári hónapokban némileg magasabb, a téli hónapokban pedig alacsonyabb. A statisztikai görbéből egyedül a novemberi hónap emelkedik ki, amely némileg módosítja a görbe kiszámíthatóságát. Noha a nyári hónapoktól a téli időszak felé haladva egyre kevesebb csapadék hullik, a novemberi hónapban jellemzően több a csapadék, mint októberben. Majd ezt követően helyreáll a rend, és a három legszárazabb hónap következik: december, január és február.

Páratartalom

A Szombathelyen mért átlagos páratartalom érdekes képet fest, ugyanis a legalacsonyabb értékeket áprilisban és júliusban regisztrálták. A sokévi átlag azt mutatja, hogy a téli hónapok magas értékekkel rendelkeznek; a magas januári páratartalmat követően a következő hónapokban csökkenő tendencia figyelhető meg, aminek eredményeképpen az érték áprilisban eléri a mélypontját. Májusban és júniusban kissé magasabb páratartalom mérhető, majd újabb csökkenés következik be júliusban. Ezután az érték folyamatos emelkedése tapasztalható, aminek hatására decemberben és januárban tetőzik.

A napsütéses órák száma Szombathelyen

Szombathelyen a napsütéses órák számában a december jelenti a mélypontot. A januári hónap minimális javulást mutat, de februártól egészen egészen májusig lineáris növekedés tapasztalható a napos órák számában. A májusi hónappal megközelítően egyenértékű a június, majd júliusban tetőzik a várható napos órák száma. Augusztustól kezdődően folyamatos csökkenés tapasztalható egészen novemberig, illetve decemberig.

Számszerűsítve mindez azt jelenti, hogy a sok éves átlag szerint decemberben csupán 53 napos óra várható, a tetőpontot jelentő júliusban pedig 250 óra. Ez csaknem ötszörös különbséget jelent a napsütéses órák számában.

Szélerősség Szombathelyen

Szombathely területén a regisztrált szélerősségi adatok érdekes képet festenek. A dokumentált szélerősségi adatok nagyrészt hasonló képet festenek a különböző hónapokban, vagyis egyes hónapok átlagos szélmennyisége jellemzően hasonló értéket mutat.

Kiugró értékkel 3 hónap rendelkezik. Ez alapján valószínűsíthető, hogy a március és az április szelesebb lesz, mint az év többi hónapja. Ebben az időszakban a mért szélerősségi adatok, illetve a szélmennyiség felülmúlja az év többi időszakában megszokottat.

Egyetlen hónap rendelkezik a megszokottnál kevesebb szélmennyiséggel; ez a hónap a szeptember. A meteorológiai ősz első hónapja rendszerint kisebb szélmennyiséggel köszönt Szombathelyre, erre az időszakra jellemző a legkevésbé a tartós szélmozgás.