Szolnok időjárás előrejelzés

Forrás: Esotanc.hu, 2018. Mar. 21. 

hirdetés

15 napos időjárás előrejelzés - Szolnok

Forrás: Esotanc.hu, 2018. Mar. 21. 

Mai és holnapi időjárás - Szolnok

Forrás: Esotanc.hu, 2018. Mar. 21. 

Szolnok részletes mai és holnapi időjárása

Időjárási rekordok

Forrás: Esotanc.hu, 2018. Mar. 21. 

hirdetés

hirdetés

Szolnok éghajlati adottságai

Kontinentális hatások

Jász-Nagykun-Szolnok megye Kelet-Magyarország közepén, az Alföld szívében terül el. Felszíne teljes síkság, tengerszint feletti magassága csupán 81-105 m között váltakozik.

A megye éghajlata Magyarország és az Alföld többi részéhez képest is szélsőségesebb vonásokat mutat. A kontinentális hatások következtében mind az évi átlagos, mind az évi abszolút hőingás ezen a területen a legnagyobb (39,8 fokos maximum, -28,2 fokos minimum értékek).

Az ország legszárazabb vidéke

A kontinentális vonásoknak megfelelően zömében meleg-száraz időjárás jellemzi a megyét és különösen igaz ez magára Szolnok városára, ahol az országon belül az egyik legmagasabb a napsütéses órák száma. Magyarország legszárazabb területei közé tartozik Szolnok és a megye középső része, a városban és környékén a csapadék átlagos éves mennyisége az elmúlt 50 évben az 500 mm-t sem éri el.

A két folyó, a Tisza és a Zagyva torkolatánál fekvő Szolnok gyakran kénytelen szembenézni száraz, aszályos időszakokkal. A statisztikák szerint az elmúlt 3 évtizedben a csapadék mértéke ugyan nem csökkent drasztikusan, ám ugyanaz a csapadékmennyiség kevesebb nap alatt, egyszerre nagyobb mennyiségben hull a városra, ennek megfelelően jelentősen megnőtt a száraz, csapadékmentes időszakok hossza – az eddig leghosszabb száraz időszak 39 napos volt -, ami nagy nehézséget ró a megye gazdaságában főszerepet játszó mezőgazdaságra.

Heves zivatarok és napsütés

A nyarak Szolnokon és környékén különösen változatosak. A felszálló meleg miatt kevés a csapadék, a szárazságot pedig károkat okozó viharral, jégesővel érkező lehűlések váltják. A statisztikák szerint az elmúlt 4 évtized legviharosabb éve 2008 volt, amikor 44 alkalommal fordult elő villámlással, mennydörgéssel kísért heves esőzés.

Szolnok városára évente átlagosan 2025 napsütéses óra a jellemző, júliusban 270-280 órán keresztül süt a nap, de a másik két nyári hónap, június és augusztus sem sokkal marad el ezek mögött az értékek mögött, ebben az időszakban 250-260 napsütéses óra jut a városnak. Az év legmelegebb hónapja szintén a július 23 fokos átlaghőmérséklettel, a leghidegebb pedig a február, amikor az átlagos hőmérséklet alig valamivel haladja meg az 5 fokot. A legborúsabb hónapok a január és a december, amikor csupán 50-55 napos óra jut Szolnoknak.

Az adatok szerint 1973 óta a leghidegebb év 1980 volt, amikor az évi átlagos maximum hőmérséklet 14,0 fok volt. A legmelegebb pedig 2008., amikor 17,4 fok volt az évi átlagos legmagasabb hőmérséklet.

Csapadékeloszlás

A csapadék eloszlása rendkívül egyenetlen, jelentősebb esőzésre nyár elején, illetve novemberben lehet számítani. A május és a június az év két legcsapadékosabb hónapja, ekkor átlagosan 8-8 napon esik az eső, míg novemberben 7 esős nap várható. A csapadékban legszegényebb hónapok a szeptember és az október átlagosan 5-5 esős nappal. Az elmúlt 40 év adatai alapján a legaszályosabb év Szolnokon az 1986-os volt, amikor mindössze 96 csapadékos napot regisztráltak. Ezzel szemben 2002-ben a csapadékos napok száma 173 volt.

Havazás és Szolnok városa

A téli hónapokban sem marad el ugyan a csapadék, de a havazás az elmúlt évtizedekben egyre kevésbé jellemző a városra. Ha esik is hó, annak mennyisége jelentéktelen, a mért adatok szerint eddig egyetlen havazással kapcsolatos rekord kapcsolódik a városhoz, amikor a hótakaró vastagsága elérte a 80 cm-t. Ugyanakkor nem ritka, hogy a hó a földeken 30-32 napon keresztül is megmarad. Az elmúlt 40 évben a legkevesebb napon 1989-ben havazott, akkor csupán 8 havazással tarkított nap volt a városban, míg 2010-ben 43 olyan nap volt, amikor hóesést figyeltek meg. Ezek a kiugró értékek nagyon jól példázzák a Jász-Nagykun-Szolnok megy időjárására minden szempontból jellemző időjárási szabálytalanságokat.

Szélsebesség és szélirány

A megyében egyértelműen uralkodó szélirány nincs, de többnyire É-Ény-i szelek fújnak, ezek átlagos sebessége 3-5 m/s. Azonban az elmúlt években egyre többször mérnek ehhez képest kiugró szélerősséget is. Elmondható, hogy a városban és körzetében már nem számítanak különlegesnek a 80-100 km/h-t is elérő széllökések, ezek gyakran a lehűlést hozó, nyári nagy viharokhoz kapcsolódnak. A statisztikák azt mutatják, hogy míg az 1970-1980-as években az átlagos szélerősség évente 7-8 km/h óra volt, addig az 1990-es évektől kezdődően ez egyre erősödött, ekkortól az évi átlagos szélerősség már meghaladta 10 km/h-t, kiugró értékkel 2007-ben, amikor 13,6 km/h-val fújt átlagosan a szél.

Szélsőségek Szolnok időjárásában

A szélsőségek alapvető jellemzői Jász-Nagykun-Szolnok megye időjárásának. Az egész országot egyre nagyobb mértékben veszélyeztető, különleges időjárási események jelentős részben erre a megyére csapnak le. 2010 augusztusában Szolnok egy hatalmas erővel lesújtó vihar miatt került be a híradásokba. Az óriási széllel és jégesővel érkező, magával hidegfrontot hozó vihar fákat döntött ki, villanyvezetékeket szakított le.

Szupercella Szolnokon 2014-ben

2013-ban még több csapás sújtotta a várost és a megyét. Még soha nem tapasztaltak annyi időjárás okozta káreseményt, mint abban az évben. 2163 káresetet jelentettek be, a keletkezett károk értéke pedig elérte a 260 millió forintot. A 2013-as nyár rendkívüli szárazsággal is járt, a Zagyva medre szinte kiszáradt, a Tisza vízszintje pedig csupán 3 cm-rel volt magasabb az eddig mért legalacsonyabb vízállásnál.

Ugyanennek az évnek a tavaszán viszont az áradások okoztak problémát a Tisza mentén. Akkor harmadfokú árvízvédelmi készültséget hirdettek ki, mivel a Tisza szintje meghaladta a 800 cm-t.

2010 júniusában szintén korábban nem látott árvízzel kellett szembenéznie a városnak. Ekkor a Tisza 10 m felett tetőzött és további három hétig 8 m felett maradt a vízszint. A megyében ez a vízállás 51 ezer ember számára jelentett közvetlen veszélyt.