Elindult szmogtérképünk

Talán már több olvasónknak is feltűnt, hogy néhány napja új térképpel gyarapodott oldalunk. Mindig is elkötelezettek voltunk a környezetvédelem irányában, így régi terveink váltak valóra, amikor elindíthattuk szmogtérképünket, amely órás frissítéssel közli a hazai városok légszennyezettségi adatait. Egyelőre csak a legnagyobb vagy legszennyezettebb városokra vonatkozóan vannak adataink, de terveink között szerepel, hogy nemsokára a többi hazai városra is nyújtsunk légszennyezettségi adatokat. Az időjárás és a szmoghelyzet összefügg, így akár a légszennyezettség alakulása is előrejelezhető lesz oldalunkon. 

Szmog

A szmogtérkép nagy formában a mellékelt linken érhető el,vagy a felső menüsorban a Szmog gomb alatt, ahol színkulccsal jelezzük, hogy milyen a levegő minősége, az alábbiak szerint: 

   – ha zöld színt lát akkor valamennyi szennyezőanyag koncentrációja az egészségügyi határérték alatt található.
  – ha sárga színt  lát, akkor legalább egy szennyezőanyag az egészségügyi határérték feletti mennyiségben van jelen a levegőben.
  – ha narancs színt lát, akkor a szmogriadó tájékoztatási fokozatát meghaladó a levegő szennyezettsége.
  – ha piros színt lát, akkor a szmogriadó riasztási fokozatát is meghaladja a szennyezőanyagok koncentrációja.
  – megjegyzés: Szálló por esetében a mért koncentráció egy órás, de a határértékek csak 24 órás időtartamra szólnak.   

Elkészült a szmogtérkép ingyen elvihető bannere is, amit bárki kihelyezhet honlapjára, így saját olvasóinak is tud információkat nyújtani a levegő szennyezettségéről.

A szmogtérkép jelenleg a háromlegproblémásabb légszennyező anyag a szálló por, a nitrogén oxidok és a talajközeli ózon koncentrációját mutatja be az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat adatai alapján. 

A szmogtérkép megvalósításában a légszennyezés.hu oldal volt a partnerünk. 

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.