Nyári szmogot hozott a hőség

A hőség meghozta magával a nyári szmogot is, egyre több városban lépi át az egészségügyi határértéket a talajközeli ózon koncentrációja – tájékoztat az esotanc.hu. Az ózon és a belőle kialakuló szennyezőanyagok fejfájást okozhatnak, izgatják a szemet, de a rákkeltő hatású szennyezőanyagok koncentrációja is növekedhet.

Hol alakultak ki magas koncentrációk?
A talajközeli ózon akkor lépi át az egészségügyi határértéket, ha nyolc óra átlagában koncentrációja meghaladja a 120 ug/m3-es értéket. Ezt az értéket már Miskolcon, Pécsett, és Budapesten és több más városban is meghaladta az ózon koncentrációja. Jellemző, hogy a K-pusztai, lakóterületektől távol eső mérőállomásán is 131 ug/m3-es, határérték feletti értékeket mértek.

Hogyan alakul ki a szmog?

A napos, meleg, valamint szélcsendes és csapadékmentes időjárás ideális feltételeket teremt az un. nyári szmog kialakulásához. A nyári szmog meghatározó szennyezőanyaga a talajközeli ózon, amely a napsugárzás hatására alakul ki, ezért koncentrációja is a nap járásához kötött. Reggel a gépjárművek kibocsátását követően a napsugárzás hatására a szennyezőanyagok átalakulnak talajközeli ózonná és sok egyéb másodlagos szennyezőanyaggá. Az ózon koncentrációja a déli órák körül kezd rohamosan felhalmozódni, és igen magas marad a koncentrációja a késő délutáni órákig, majd a nap leszálltával csökken a szennyezőanyagok mennyisége a légkörben.

Mi az egészségügyi hatása?
A talajközeli ózon erősen mérgező, izgatja a szemet és a légzőszervek nyálkahártyáját, köhögést és fejfájást okozhat, de súlyosbítja a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tüneteit is. Az ózonnal együtt járó további szennyezőanyagok között rákkeltő hatásúak is találhatóak.

Hol a legmagasabbak a koncentrációk?
A talajközeli ózon sajátságos tulajdonságai miatt koncentrációja nem feltétlenül a belvárosban a legmagasabb, hanem a csúcskoncentrációk a külvárosi, vidéki területeken alakulnak ki. A városokban kialakuló ózon ugyanis az itt jelenlévő szennyezőanyagok miatt le is bomlik, míg a vidéki területekre eljutó ózont nincs ami lebontsa.

Kik a veszélyeztettek?
Különösen a gyermeke és idősek, valamint a légzőszervi és szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők a veszélyeztettek. Ez különösen azért aggasztó, mert ők azok akiket a hőség is megvisel.

Meddig tart a magas ózonkoncentráció?
Az elkövetkező napokban továbbra is számítani kell a magas ózonkoncentrációkra, amíg a hőség tart.

Bővebb információ:
Szuhi Attila
http://esotanc.hu
Tel.:30/563-7749
e-mail:kapcsolat@esotanc.hu

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.