Los Angeles a legszmogosabb város

Bár Los Angelesről a legtöbb embernek Hollywood és a hírességek jutnak eszébe, Kalifornia másról is híres. Ez a legszmogosabb város az Államokban.

Az Amerikai Tüdő Szövetség ez évben is kiadta jelentését az USA városairól és sötét képet fest, az amúgy napfényes Kaliforniáról. Los Angeles ugyanis első helyen végzett a szmoglistán. Sehol máshol az Államokban nincs annyi talajközeli ózon a levegőben, mint itt. Ez a szennyezőanyag tipikusan a napfényes városokhoz kötődik, kialakulásához ugyanis napsugárzás szükséges, valamint jelentős gépkocsi forgalom. A talajközeli ózon igen veszélyes légszennyezőanyag, növeli a szívroham és asztma-roham kockázatát és idő előtti halálozást eredményezhet.
A talajközeli ózon Magyarországon is egyre nagyobb problémát jelent városainkban. A napfényes időjárás mellett a gépkocsik kipufogógázai ózonná és más szennyezőanyagokká alakulnak. És noha a téli szmog benne van az emberek tudatában, a nyári szmogról egyelőre keveset hallani, holott ennek összetevői is igen veszélyesek.
Az ózon mellett a levegő szálló por tartalma is igen magas. Los Angeles, ezen szennyezőanyag tekintetében éppen csak lecsúszott a dobogóról, és a negyedik legrosszabb helyezést érte el. Az első helyet az egyik alvóvárosa kapta.
A város más téren is első helyezést ért el. Ez az USA legforgalmasabb városa, aminek nem csak a légszennyezettség, hanem a forgalmi dugók is a velejárói. Egy átlagos kaliforniai évente 59 órát tölt dugókban ücsörögve. [google336]

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.