Ezért van szmogriadó!

inverzió

Tegnap több hazai városban is szmogriadót rendeltek el. De mi okozza ezt, és mi várható?

Budapesten a tegnapi napon elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, miután két egymást követő napon is meghaladta a levegő szennyezettsége az un. tájékoztatási szintet. Több hazai településen hasonlóan rossz volt a levegő minősége. De miért alakul ki mindez?

A légszennyezettség okai

A magas légszennyezettségi helyzeteknek Magyarországon két fő oka van. Az első maga a légszennyező anyag kibocsátás. Autózunk és sokan fűtenek fával, szénnel, esetleg olajjal. Tehát a kibocsátás folyamatos és állandó. Télen pedig a normálisnál magasabb a lakossági fűtés miatt.

Önmagában azonban emiatt csak igen ritkán és csak lokálisan alakulna ki magas légszennyezettség. A fő probléma az időjárási helyzettel van. Normál körülmények között a levegő alsó rétege melegebb, míg a magasban hidegebb van. ezért a kibocsátott légszennyező anyagok felfele mozognak, és így csökken a koncentrációjuk a légkörben.

A téli időszakban azonban igen gyakori az un. inverziós helyzet (egy ilyen helyzet látható a bevezető képen). Az inverziós helyzet azt jelenti, hogy a talajközelben hidegebb van, mint a magasban. És éppen egy ilyen helyzet alakult ki a napokban. A Kárpát-medencében megült a hideg levegő, míg a magasban melegebb levegő érkezett. Ezt nevezi a meteorológia hidegpárna jelenségnek. Nem véletlen, hogy míg városainkban -5 -8 C fokot is mértek, addig magasabb hegycsúcsainkon gyakran fagypont körül alakult a hőmérséklet.

Emiatt a fordított légrétegződés miatt a kibocsátott szennyezőanyagok nem tudtak kikerülni a talajközeli légrétegekből és alapvetően ez okozza a magas légszennyezettséget.

Milyen az egészséghatása?

A magas légszennyezettség elsősorban hosszú távon káros. Ha éveken keresztül átlagban magas a levegő szennyezettsége az növeli a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát, és természetesen a légzőszervekre is káros.

Amikor nagyon magas a levegő szennyezőanyag tartalma, az rövid távon is lehet káros, növelheti például a szívroham, vagy az agyvérzés kockázatát, mert az apró részecskék bekerülve a véráramba vérrögösödést idézhetnek elő.

De eredményezhet fejfájást, köhögést, orrfolyást, és más enyhébb panaszokat is.

A csendes gyilkos

Bár a légszennyezettségről sok szó esik, van egy olyan probléma, amiről alig hallani, ez pedig a beltéri és munkahelyi levegő minősége. A WHO adatai szerint ma nagyjából 7 millió ember idő előtti halálát okozz a légszennyezettség évente. Ennek nagyjából fele a kültéri légszennyezettség miatt következik be, de a másik fele a beltéri légszennyezettség miatt.

Mit jelent a beltéri légszennyezettség? A beltéri légszennyezettség azt jelenti, hogy egy zárt helyen, például egy munkahelyen, vagy lakásban megnő a légszennyező anyagok koncnetrációja.

A munkahelyeken ez komoly gondot jelenthet, például egy hegesztőüzemben a hegesztés során szilárd szennyezőanyagok, rákkeltő fémek kerülnek a levegőbe. Számtalan tanulmány mutatta már ki, hogy a hegesztőmunkások körében bizonyos megbetegedések gyakorisága nő. Ezt lehet modern elszívókkal kezelni.

Kevesen gondolják, de irodai környezetben is magas lehet a légszennyező anyagok mennyisége. A modern berendezésekből kipárolgó oldószerek, égésgátlók olykor komoly kockázatot jelenthetnek.

Otthonainkban pedig a főzés során juthat a legtöbb légszennyező anyag a szoba levegőjébe, ezért is fontos a szellőztetés ilyenkor. A kis lakások légtere ugyanis hamar telítődik a légszennyező anyagokkal, még egy rövid idejű főzés során is.

Ha aggódunk a magas légszennyezettség miatt először a beltéri légszennyezettségen javítsunk, mert ez az a lépték, ahol van lehetőségünk a beavatkozásra. A kültéri légszennyezettség javítása egy sokal nagyobb és nehezebb feladat.

Jön a hidegfront – vége lesz a szmognak

Az elkövetkező napokban északról több hullámban hideg sarkvidéki eredetű levegő éri majd el a Kárpát-medencét. Ez véget vet az inverziós helyzetnek és ezzel a levegő minősége is radikálisan javul majd.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.