Szmog és szmogtérképMérések időpontja:Array

A légszennyezettségi és szmog adatok értékelésében és megjelenítésében szakmai partnerünk a Légszennyezés.hu oldal, a szmog szakértője.

Ingyenesen elvihető országos szmogtérkép 

Szeretne honlapjára saját időjárás óránként frissülő szmogtérképet? Az Esőtánc.hu és a Légszennyezés.hu oldal ingyenesen adja a saját honlapjára beilleszthető szmogtérképet. A szmogtérkép óránként frissül és elhelyezése ingyenes az Esőtánc.hu mint forrás megjelölése és linkelése mellett.

Időjárás és szmog Beillesztendő kód:

<a href=”http://www.esotanc.hu/” target=”_blank” title=”Időjárás”><img src=”http://www.esotanc.hu/elviheto/szmog/idojaras_szmog.gif” border=”0″ alt=”Időjárás”></a>

A szmogtérképről

A térkép az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat adataiból kerül összeállításra, óránként frissül. A térképen, mindig a legkedvezőtlenebb koncentrációjú szennyezőanyag alapján kerül kijelzésre. A térképen egy-egy településen mért adatok láthatóak. Színezett térképet nem alkalmazunk, mert egy debereceni forgalmas mérőállomás adataiból nem lehet következtetni például a hortobágyi légszennyezettségre. Az ilyen térkép teljesen félrevezető lenne.  

A szmog fogalma és néhány alapinformáció

 

A szmog a légszennyező anyagoknak a határértékeket nagy területen és huzamos időn át, jelentős mértékben meghaladó felhalmozódása (1). A szó angol eredetű a smoke (füst) és a fog (köd) szavak összeillesztéséből alakult ki a smog szó, amelyet magyarul füstködnek is nevezünk. A szót 1911 körül Harold Des Voeux fizikus találta ki.

 

A szmog kialakulásában három tényezőnek van meghatározó szerepe

   – nagymértékű légszennyező anyag kibocsátás

   – kedvezőtlen meteorológiai körülmények, úgy mint szélcsend és inverzió 

   – kedvezőtlen domborzati tényezők (szűk völgyek)

 

A szmognak alapvetően két fajtája van:

 

1 . Los Angeles-típusú, oxidáló, vagy nyári szmog, de nevezik fotokémiai szmognak is

 

2.  London-típusú, redukáló, vagy téli szmog.