Szeged időjárás előrejelzés

Forrás: Esotanc.hu, 2018. Feb. 25. 

Kemény téli időjárás -25 C fokkal

Nagyon kemény téli időjárás várható, többször, főként délen havazással, napapl -2 -9, éjszaka -10 -20 C fokokkal.

Kiadta: Szuhi Attila (ma:08:39)

hirdetés

15 napos időjárás előrejelzés - Szeged

Forrás: Esotanc.hu, 2018. Feb. 25. 

Mai és holnapi időjárás - Szeged

Forrás: Esotanc.hu, 2018. Feb. 25. 

Szeged részletes mai és holnapi időjárása

Időjárási rekordok

Forrás: Esotanc.hu, 2018. Feb. 25. 

hirdetés

hirdetés

Szeged éghajlata

Szeged Magyarország meleg és száraz éghajlati zónájában helyezkedik el. A város mikroklímáját bizonyos mértékig a Tisza közelsége befolyásolja.

Az alföldi városban a január a leghidegebb középhőmérséklettel rendelkező hónap, átlagosan -0,8°C-t mérhetünk. A vizsgált időszakban a legmelegebb január 2,8 fokkal, míg a leghidegebb -3,8°C középhőmérséklettel rendelkezett. Nem meglepő módon januárban a napsütéses órák száma is alacsony marad, ám az 59 napos órával mégis maga mögé utasítja a decembert.

Szegeden februárban már rendszerint tapasztalható némi javulás, illetve a februári átlagos középhőmérséklet 1,2°C-ra emelkedik. Ez a két fokos javulás önmagában nem tekinthető jelentős javulásnak, ám egy-egy napon már megmutatkozhatnak a tavasz első jelei. Ha másban nem, a napsütéses órák számában, ugyanis februárban már 94 napos órával számolhatunk, ami jelentős javulást jelent a zordabb januárhoz viszonyítva.

A meteorológiai tavasz beköszöntével a március középhőmérséklete átlagosan 5,9°C körül alakul. Míg a legmelegebb és a leghidegebb téli hónapok között relatív kicsiny különbségek figyelhetők meg, a március már jelentősebb eltéréseket produkálhat. A legmelegebb március 11,6°C középhőmérsékletet tudott felmutat, a leghidegebb március középhőmérséklete viszont alig haladta meg a nulla fokot; egészen pontosan 0,5°C-t regisztráltak. A március jelentős javulást hoz a napsütéses órák számában is, ekkor már átlagosan 143 napos órára számíthatunk.

A bolondos április szeszélyei nem érhetők nyomon a középhőmérsékletek alakulásának figyelésekor. Egyenletes javulás figyelhető meg az időjárás javulásában, amit a 10,8°C-os áprilisi középhőmérséklet is jól mutat. A statisztikai adatokban szereplő legmelegebb április majdnem elérte a 17 fokos középhőmérsékletet, ami magasabb a májusi átlagnál. A leghidegebb április viszont 5,2°C középhőmérsékletet produkált, ami a márciusi átlagtól is elmarad. Az átlagosan mért 173 napos órával viszont egyértelmű javulást mutat az előző hónaphoz viszonyítva.

Az igazi alföldi tavaszt a május hozza el. Ekkor már a középhőmérséklet meghaladja a 16°C-t. A legmelegebb regisztrált májusi középhőmérséklet 22,4°C volt, ami magasabb a nyári hónapok középhőmérsékleténél! A leghidegebb május viszont csupán 10,3°C-os átlaghőmérsékletet hozott. Májusban a napsütéses órák száma átlagosan 234, ezzel gyakorlatilag megközelíti a nyári hónapokban tapasztalt napos órák számát.

A meteorológiai nyár első hónapja, a június már igazi nyárias középhőmérsékleteket produkál. Ebben a hónapban 19,2°C az átlagos középhőmérséklet, de a 25,5°C-t is mértek már. Ez a középhőmérséklet jelentősen meghaladja a többi nyári hónap átlagos hőmérsékletét. A leghidegebb június 13°C hőmérsékletet mutatott, ami nagyjából egy kellemes október hőmérsékletének felel meg. A júniusi napos órák száma hozzávetőlegesen 252 körül alakul.

Érdekes módon Szegeden a július és az augusztus gyakorlatilag ugyanazokat a hőmérsékleti adatokat mutatja. Az átlagos havi középhőmérséklet mindkét hónapban egyaránt 20,8°C, a legmagasabb mért középhőmérsékletek között is csupán egyetlen tizednyi az eltérés; a legmelegebb júliusban 27.7°C-t, a legmelegebb augusztusban pedig 27.6°C átlagot mértek. A leghidegebb mérések között sincs számottevő eltérés; a leghidegebb júliusban 14.3°C-t, a leghidegebb augusztusban pedig 14.0°C-t regisztráltak. A napsütéses órák számában is a július győzedelmeskedik, noha csupán 278:263 arányban.

Az ősz közeledtével a hőmérsékleti adatok is csökkenésnek indulnak. A szeptemberi 16,4°C középhőmérséklet már jelentős visszaesés jelent, viszont volt olyan szeptemberi hónap, amikor 23,3°C-os átlagot mértek. Ez az érték jelentős mértékben meghaladja a júliusi és az augusztusi átlagot. Természetesen volt a szokottnál sokkal hidegebb szeptember is (10,3°C), ami az áprilisi és az októberi középhőmérséklettől is alacsonyabb. Szeptember hónap az utolsó az évben, amikor a napsütéses órák száma a kétszázat környékezi.

Az őszies október a 11°C-os középhőmérsékletével már biztos jele annak, hogy ha még távol is jár, de közeleg a tél. Érdekes adat azonban, hogy a legmagasabb regisztrált októberi átlaghőmérséklet 23,3°C volt, ami határozott mértékben meghaladja a júliusi és az augusztusi középhőmérsékletet. Ebben a hónapban az átlagos napsütéses óraszám már csak 153.

A november beköszöntével egyre zordabbra fordul az időjárás az Alföldön is. Ebben a hónapban már csak 4,7°C az átlagos havi középhőmérséklet, a legmelegebb hónap átlaghőmérséklete 8,9°C volt, a leghidegebb csak 1,2°C. A napsütéses órák számában is jelentős zuhanás következik be, csupán 77 napos órás átlagot jegyezhetünk.

A december már az igazi tél jegyében telik. A középhőmérséklet 0,9°C, a legmelegebb mért középhőmérséklet 8,9, a leghidegebb pedig -2°C. Ez a hónap szűkölködik leginkább napsütésben, átlagosan csupán 53 napos óra jut erre az időszakra.

Egyéb időjárási jellemzők Szegeden

Szeged páratartalmának havi középértéke kiegyensúlyozott változásokat mutat; a legnagyobb páratartalom decemberben és januárban tapasztalható, majd hozzávetőlegesen egyenletes csökkenés következik be júliusig, amikor eléri 67 százalékos mélypontját. Ezt követően a páratartalom átlagos mértéke hónapról hónapra növekszik.

A páratartalom csökkenő trendjéből hajszálnyira kilóg a június, ami magasabb százalékos értéket mutat a májusnál.

A csapadékmennyiségek kimutatása ennél változatosabb képet fest. A téli hónapok jellemzően szárazabbak, de a november és a december csapadékosabb a januárnál és a februárnál. A legtöbb csapadék júniusban hullik, de a július jellemzően szárazabb, így ennek a hónapnak az átlagos csapadékmennyisége elmarad az augusztusitól.

A szélmennyiség vizsgálatánál azt láthatjuk, hogy az átlagos szélmennyiséget a március és az április felülmúlja, viszont az augusztus és a szeptember alulmarad e tekintetben.