Sárvár időjárás előrejelzés

Forrás: Esotanc.hu, 2018. Feb. 19. 

Télies fordulat havazással!

Kiterjedt havazás várható a héten, utána megérkezik a szibériai hideg a hét végén.

Kiadta: Szuhi Attila (ma:08:39)

hirdetés

15 napos időjárás előrejelzés - Sárvár

Forrás: Esotanc.hu, 2018. Feb. 19. 

Mai és holnapi időjárás - Sárvár

Forrás: Esotanc.hu, 2018. Feb. 19. 

Sárvár részletes mai és holnapi időjárása

Időjárási rekordok

Forrás: Esotanc.hu, 2018. Feb. 19. 

hirdetés

hirdetés

Sárvár éghajlati viszonyai

Sárvár Vas megyében, 155 m-rel a tengerszint felett fekszik alföldi jellegű területen. Ennek ellenére éghajlatában ettől eltérő jellegzetességeket mutat. Időjárását sokkal inkább befolyásolják az óceáni hatások a kontinentális vonásokkal szemben. Ez leginkább az éves csapadékmennyiségben mutatkozik meg, ami viszonylag magas, míg a napsütéses órák száma az átlagosnál kevesebb.

Sárvár csapadékadatai

A Rába és a Gyöngyös torkolatánál fekvő városnak gazdagon jut a csapadékból és mivel a kevés napfény miatt a víznek csak kis része párolog el, Sárvár környékét bőséges vízfolyások tarkítják.

Sárvár az ország legkiegyenlítettebb éghajlatú vidékén található. A viszonylag szabályos időjárást az Alpok és az Atlanti-óceán légtömegeinek egymásra gyakorolt hatása határozza meg.

A megye hegyvidéki területei Magyarországon a legcsapadékosabbak közé tartoznak, a Sárvár környéki síkvidéken ennél valamelyest szárazabb időjárás a jellemző. Az elmúlt években a csapadék tekintetében változás figyelhető meg. Míg néhány évtizeddel ezelőtt évente átlagosan 700-750 mm csapadék hullott a térségben, addig a közelmúltban ez a mennyiség 600 mm-re esett vissza. A legcsapadékosabb a nyári időszak, júniusban és júliusban átlagosan 80 mm eső várható. A legkevesebb csapadékra, kb. 25 mm-re, februárban lehet számítani.

Hőmérsékleti adatok

Az alföldi jellegű területeken az éves középhőmérséklet 10 fok, a napsütéses órák száma pedig 1900. A legmelegebb hónapja az évnek a július, amikor a várható közphőmérséklet 26 fok. A leghidegebb pedig a január, amikor a sárváriak átlagosan 1 fokos maximum hőmérsékletre számíthatnak.

Napsütéses órák száma

Az év legnaposabb hónapja Sárváron a július, amikor átlagosan 250 napsütéses óra várható. A legkevesebb napfény, kb. 50 óra, a zord téli hónapokban, januárban és decemberben éri a várost. A telek enyhébbek, a nyarak pedig valamelyest hűvösebbek az ország többi részéhez képest, köszönhetően azoknak az óceáni légtömegeknek, melyek a megye területén még erőteljesen éreztetik hatásaikat.

Szélsőséges időjárás Sárváron

Vas megye éghajlati adottságainak köszönhetően Sárvárra nem jellemzőek az időjárási szélsőségek. A mérések története során a városban sohasem regisztráltak kiugróan alacsony vagy magas hőmérsékletet, az értékek többnyire az átlag körül mozognak. Ugyanakkor csapadékos jellege és bőséges vízfolyásai miatt az árvíz már többször állította szembe kihívásokkal Sárvár lakosságát.

A város történetének egyik legnagyobb árvize 1965-ben sújtotta a várost, amikor áprilisban a Rába elárasztotta Sárvárt és annak környékét. A víz a házak között, az utcákon hömpölygött, elöntve a gimnáziumot, a Cukorgyárat és a kórházat is. A folyó több mint 30 órán át tetőzött, a magyar és szovjet katonák közel 1000 embert menekítettek ki otthonaikból.

A legutóbb 2014 februárjában kellett szembenéznie a városnak nagyobb áradással, amikor a Rába 400 cm felett tetőzött a város térségében. A folyó a Herpenyő és Csecsér patakokkal együtt elborította a vidéket, a víz szintje percről percre emelkedett, harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el és több száz emberrel látták el a lakott területek védelmét.

A téli csapadék is okozott már rendkívüli helyzetet a városban. 2013 januárjában 40 cm hó zúdult a városra, amit 70 km/h-s szél emelt magas torlaszokba. A város megbénult, a Sárvár környéki utak olyannyira járhatatlanná váltak, hogy valamennyi kivezető utat le kellett zárni, a buszok sem közlekedhettek. A városlakók számára sokáig emlékezetes marad, hogy Sárvárról a ki- és bejutás is kizárólag vonaton volt lehetséges.


Jégeső Sárváron