Pécs időjárás előrejelzés

Forrás: Esotanc.hu, 2018. Mar. 19. 

Visszatér a tél!

Szibériai eredetű hideg érkezik, havazással, hófúvással!

Kiadta: Szuhi Attila (ma:08:39)

hirdetés

15 napos időjárás előrejelzés - Pécs

Forrás: Esotanc.hu, 2018. Mar. 19. 

Mai és holnapi időjárás - Pécs

Forrás: Esotanc.hu, 2018. Mar. 19. 

Pécs részletes mai és holnapi időjárása

Időjárási rekordok

Forrás: Esotanc.hu, 2018. Mar. 19. 

hirdetés

hirdetés

Pécs éghajlata

Pécs városa a mérsékelten meleg és mérsékelten száraz éghajlati zónában helyezkedik el. Az országos tekintetben délinek mondható földrajzi elhelyezkedés okán az itteni átlaghőmérsékletek némiképp magasabban az északabbi városokban megszokottaknál.

A leghidegebb hónap itt is a január, de a sokévi méréseket figyelembe véve a pécsi januári középhőmérséklet -0,3°C, ami alig marad el a nulla foktól. Ezzel az értékkel Pécs a januári hónapban a legmelegebb nagyvárosnak nevezhető Magyarországon, persze csak abban az esetben, ha a fővárost nem vesszük figyelembe.

A február némi melegedést mutat, a középhőmérséklet 1,7°C. Ebben a hónapban már mérvadó kilengést történhet a legmelegebb és a leghidegebb februári középhőmérséklet tekintetében. A vizsgált időszakban a legmelegebb februári középhőmérséklet 5,5°C volt, a leghidegebb pedig -1,5°C.

A meteorológia tavasz 6,1°C-os márciusi középhőmérséklettel köszönt be. A március hónap során tovább növekszik a különbség a legmelegebb és a leghidegebb regisztrált márciusi középhőmérséklet között. A legmelegebb március 10,9°C-os középhőmérséklettel már igazán tavaszias időjárást hozott, ám a leghidegebb március az 1,9°C-os középhőmérsékletével még a telet idézte.

A tavaszi hónapokban folytatódik a várható felmelegedés. Az április 10,7°C, a május pedig 15,8°C középhőmérsékletet jegyez.

A meteorológiai nyár beköszöntével stabilizálódik az átlaghőmérséklet. A június középhőmérséklete picivel elmarad az őt követő két hónaptól; a statisztikai adatok alapján 18,8°C várható. A következő két hónap viszont az év legmelegebb időszaka. A július 20,8°C, az augusztus pedig 20,7°C középhőmérséklettel büszkélkedhet. Természetesen ebben a két hónapban a legmagasabb a napos órák száma is.

A nyári hónapokban a mért legnagyobb és legkisebb havi középhőmérsékletek közötti különbség is maximalizálódik. A leghidegebb július csupán 15°C középhőmérsékletet hozott, ami igen hűvösnek tekinthető és nagyjából egy átlagos májusnak felel meg, illetve kissé hidegebb egy átlagos szeptembertől is. A legmelegebb július viszont 26,7°C középhőmérséklettel zárt, amit csak hosszan tartó kánikula eredményezhetett.

Az ősz beköszöntével megkezdődik a középhőmérsékletek csökkenése. A szeptember 16,5°C-os hőmérsékletet jegyez, októberben 11,1°C várható, a november pedig már igazi télies időt eredményez 4,8°C középhőmérséklettel. Az év utolsó hónapjában már a meteorológiai tél időszaka köszönt Pécsre. Ekkor a középhőmérséklet 1,1°C, ennél csak a január hidegebb.

Átlagos csapadékmennyiség Pécsett

Pécs átlagos évi csapadékösszege 624 mm. Általánosságban elmondható, hogy Magyarország átlagos csapadékmennyisége 500-700 mm közé tehető, ennek az értéknek felel meg a pécsi statisztika is. Noha az ország egyes tájai között jelentős eltérések lehetnek, a pécsi zóna a középmezőnyhöz sorolható e tekintetben.

Pécsett kifejezetten száraznak tekinthetők az év első hónapjai; a január, a február és a március hozzávetőlegesen 30-34 mm csapadékkal rendelkezik. A száraznak tekinthető március után az április némi javulást eredményez, ekkor már 51 mm csapadék hullik. A májusi 62 mm megegyezik a júliussal és az augusztussal, de elmarad a júliustól, ami toronymagasan a legcsapadékosabb időszak Pécsett a maga 84 milliméterével.

A meteorológia ősz a csapadékmennyiség csökkenését eredményezi A sokéves átlag szerint a szeptember 55 mm, az október 49, a november pedig 58 mm csapadékot tartogat. Az év utolsó hónapjában 47 mm csapadék várható, ami határozottan magasabb az első három hónap átlagos csapadékmennyiségénél.

Átlagos havi páratartalom

A páratartalom alakulása Pécsett is követi a magyarországi településeken megszokott képet. A legmagasabb értékeket rendszerint decemberben és januárban mérik, ezután következik a páratartalom fokozatos csökkenése. A legalacsonyabb értékeket áprilisban (64%) és júliusban (63%) mérik. Ennél a két hónapnál a május és a június némileg magasabb értékeket mutat. A nyár közepétől megkezdődik a havi átlagos páratartalom növekedése, ami decemberben 93% körül alakul.

A napsütéses órák száma Pécsett

A napfénytartam tekintetében természetesen a rövid és hideg téli hónapok szerepelnek a leggyengébben. A november 85 napsütéses órával büszkélkedhet, a december csak 65-tel, a január 68-cal. A február már képes átlépni a százas határt a maga 105 napsütéses órájával. A márciusi tavasz további javulást e tekintetben is, ekkor átlagosan 151 napos órára számíthatunk. A napos órák számában stabil növekedés figyelhető meg a nyári hónapok felé közeledve, a legmagasabb értéket pedig a július szolgáltatja 289 órával. Az augusztus kisebb csökkenést mutat, szeptembertől kezdve viszont rohamosan zuhan a napsütéses órák száma.

Átlagos szélerősség

A jegyzett szélerősségi adatokban nincsenek kiugró hónapok. A késő nyári és a kora őszi hónapok nevezhetők nyugodtabbnak e tekintetben. Augusztusban, szeptemberben és októberben az átlagos mért szélerősségi adatok mintegy 30 százalékkal elmaradnak a többi hónap szélmennyiségéhez viszonyítva.