Relaxáció – hogyan tudsz az állandóan változó időjárás közepette ellazulni?

lazulas rossz idő esetén

Budapest köztudottan meleg vagy forró nyaranta. A tél (novembertől március elejéig) fagyos szokott lenni nagyon levés napsütéses óraszámmal. A hózáporok eléggé gyakoriak. Ilyenkor – december közepétől februárig – az éjszakai hőmérséklet gyakran süllyedhet -15 fok alá. A tavaszi hónapokban (március és április) szélsőséges hőmérséklet ingadozás a jellemző és gyakran ugrásszerűen megnövekedhet az átlaghőmérséklet. A tavaszi hónapokat a kellemes nappalok és friss, hűs éjszakák jellemzik. Budapest hosszú nyári szezonjának sajátossága – májustól szeptember közepéig – a meleg olykor kánikulaszerű forróság. A napsütéses órák száma Budapesten közelít a Mediterrán térségekre jellemző értékekhez. A hirtelen jött záporok, zivatarok is gyakoriak, különösen májusban és júniusban. Az ősz (szeptember közepétől október végéig) kevés esőt és hosszú napsütötte nappalokat jelent mérsékelt hőmérséklettel.

Budapest és Magyarország kontinentális éghajlata a rapid hőmérséklet ingadozással és szeszélyes időjárásával elkerülhetetlenül stressz kialakulásához vezethet. A következő praktikus tanácsok segíthetnek a stressz elkerülésében és kezelésében.

Ismerd be magadnak, ha stresszes vagy

A legelső lépés a stresszes szituációk leküzdéséhez az, ha képesek vagyunk önmagunknak bevallani a stressz jelenlétét életünkben. Ez derűs ösztönzőként hathat a lelkiállapotunkra és az önbevallás segítségével feltérképezhetőek azon dolgok, amelyek a stresszt okozói. Az internetes oldalakon, mint a mayoclinic.org honlapján rengeteg tippet találhatunk a stressz oldására és segít mélyrehatóbban megismerni önmagunkat. A honlapon található ingyenes útmutatók széleskörű és érthető tanácsokkal segítik a stresszben szenvedőket. Amennyiben affinitást érzünk a technológiai megoldások iránt akkor a stressz okainak feltárásában segítségünkre lehetnek a különböző mobilos alkalmazások is.

Azonosítsd a kiváltó okokat

Csinálj egy listát azokról a dolgokról, amelyek stresszhatást váltanak ki benned. A beazonosítással és feltérképezéssel félig már meg is lett nyerve a stressz elleni küzdelem. Ezek után elkerülheted az ilyen kiváltó okokat az életedben vagy megpróbálhatod tudatosan tompítani a stresszt kiváltó szituáció okozta szorongást.

meditáció

Tanulj a mesterektől

Láttál már olyanokat, akik kiválóan kezelik a konfliktus szituációkat vagy csak képesek hidegvérüket megőrizni stresszhelyzetben? Csak figyeld a viselkedésüket, mint az időjárás jelentést és tanulj, hogy mit szabad és mit nem szabad tenni stresszhelyzetben. És ami még fontosabb, tanuld el tőlük azt, hogy képesek a stressz okozta szituációkat elkerülni.

Kerüld azokat, akik stresszt váltanak ki benned

Csúnyán hangzik elsőre, ha azért slisszolsz ki a munkahelyi kantinból, mert az egyik kollegád a legrosszabbat hozza ki belőled. Mindesetre tudni kell, hogy a stressz járványos. Ha mindig olyan emberek társaságában találod magad, akik állandóan stresszelnek, ne csodálkozz, ha a mentalitásuk átragad rád is. A Max Planck Intézet kognitív és agykutató részlege kísérletben igazolta az empátia útján terjedő stressz jelenlétét. A kísérlet kimutatta, hogy már abban az esetben is növekszik a szervezet kortizol termelése, ha idegeneket, vagy ha a szeretteinket látjuk stressz szituációban.
tanulas

Ne agyalj túl sokat

A túl sok agyalás egy ártatlan élethelyzeten, szituáción egyaránt kiválthat stressz reakciót. Mi magyarok különösen hajlamosak vagyunk túlkomplikálni dolgokat és mikor ilyen történik érdemes magunkat figyelmeztetni, hogy egy valós élethelyzet utánagondolása vagy a rajta való hosszadalmas gyötrődés csakis a mi agyunkban létezik és nem is biztos, hogy úgy fog történni, ahogy mi azt a szürkeállományunkban elképzeltük. És ha már így van, akkor minek energiát pazarolni ilyen felesleges gondolatokra?

számít?

Vedd könnyedén a helyzetet

Talán az egyik legfontosabb tanács melyet adni lehet a stresszben szenvedő embereknek. Ha stressz szituációba kerülsz, akkor érdemes rajta felszabadultan nevetni és elterelni a figyelmet semmint borús hangulatban, a szituáció okozta szorongástól agonizálni. A kutatók kimutatásai szerint a kaszinó játékok 17% -al csökkentik a szervezet kortizol (a kortizol hormon a stressz legfőbb kiváltó oka) szintjét. Az otthoni szórakozás és mobilos játékok térnyerése kiváló lehetőséget nyújt a mobilos kaszinó márkáknak, ilyen a népszerű PokerStars is, a növekedésre. Ez azt jelenti, hogy akár a szabadban akár otthon pihenve lehetőség van egy gyors játékra a stressz szint csökkentésére.

Lélegezz mélyeket

Így van, ilyen egyszerű. Lélegezz mélyeket pár percig. Szívd be a levegőt mélyen, lassan és számolj közben hétig, majd fújd ki lassan tizenegyig számolva. Ismételd meg a gyakorlatot addig, míg nem érzed, hogy a szíved megnyugszik, nem izzad a tenyered és lassan a dolgok a helyükre kerülnek. A modern kor embere felületesen lélegzik a rekeszizom teljes kihasználása nélkül, amely a mozgásszegény életmód fő következménye. A jóga évezredes tudománya segíthet a helyes légzés elsajátításában.

jóga

Hallgass nyugtató zenét

Stresszes állapotban célszerű kellemes, fülbemászó zenét hallgatni. A zene segítségével csökkenthető a magas vérnyomás és egyben csökkenthető a stresszt kiváltó hormon, a kortizol termelődése. Akár már napi 30 perc nyugtató zene segítségével is érdemlegesen csökkenthető a napi stressz. Érdemes klasszikus zenéket, mint Mozart, Bach, Beethoven előnyben részesíteni. Az aktív zenehallgatás növeli a boldogságérzetet és csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Például az rtstudio mobilos alkalmazása többórányi relaxációs zenét, hangokat kínál (madárcsicsergés, szél, ropogó fa a kandallóban), amely szintén segíthet ellazulni és elűzni a stresszt.

Aludj jól, táplálkozz egészségesen és mozogj rendszeresen

A kialvatlanság, az egyoldalú egészségtelen táplálkozás és a mozgás hiánya szakaszosan terheli meg a szervezetünket és az agyunkat, ami következtében fogékonyabbak vagyunk a stresszre. Gyümölcsök, zöldségek és sok hal fogyasztása, amely tömve van omega-3 zsírsavakkal bizonyítottan csökkenti a stressz tüneteit. A rendszeres mozgás segíti az endorfin hormonok felszabadulását így hozzájárulva a jó hangulatunk fenntartásában.

zoldsegek

Állj le a kávéval és igyál helyette zöld teát

A zöld tea telítve van antioxidánsokkal és aminosavakkal, mint például theaninnal. A kimutatások szerint kellemes, nyugtató hatása van a szervezetünkre és mellette a koffeintartalma is lényegesen alacsonyabb. Kínában már évezredek óta termesztik és fogyasztják a különféle teákat, amelyet elsősorban a bágyadtság enyhítésére, akaraterő növelésére, látóerő enyhítésére és reumás betegségek gyógyítására használtak. A VIII. századtól kezdve dokumentálva és szigorúan osztályozva van a különböző teatípusok készítésének és fogyasztásának tudománya és mindmáig fontos szerepet tulajdonítanak a tea tudományának Kína szerte.

Nevess sokat

A nevetés az egyik leghatásosabb gyógyír stressz ellen. Gondolj a legrosszabbra, ami csak történhet veled és próbálj nevetni rajta. A nevetés hangulatjavító hormonokat szabadít fel testünkben, mint például az endorfin és ezzel egy időben csökkenti a stresszt kiváltó adrenalin és kortizol szintet.

A fenti egyszerű gyakorlatok, tanácsok mindennapi helyzetben egyetemesen alkalmazhatók és nem csak a gazdagok kiváltsága kiknek nem sok okuk maradt a stresszelésre. Habár a stressz tartós redukálásához elengedhetetlen a stresszt kiváltó okok eliminálása, mint például a munka, főnök (nem szó szerint értendő) és a rendezett párkapcsolat és családi háttér megléte, ne feledjük, a stressz is csak egyike a szervezetünk által kiváltott védekezési válaszreakciónak így nem célszerű teljes mértékben kiiktatni az életünkből.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.