Hogyan reagál a porckopás az időjárás változására?

időjárás és porckopás összefüggése

Az időjárás változékonysága gyakran megviseli az emberi szervezetet. Míg fiatal korban szinte meg sem érezzük a frontok érkezését, addig az évek múltával egyre nehezebben alkalmazkodunk ezekhez. Az alvási zavarok, a kimerültség, a fáradékonyság, a szív-, és keringési panaszok éppen úgy előfordulhatnak időjárás változás alkalmával, mint a szédülés, vagy a porckopás tüneteinek fellángolása. Egyesek kizárólag a meleg frontra reagálnak rosszul, mások a hideget viselik nehezen, de vannak, akik a légnyomás bármilyen irányú változására panaszokkal bírnak. Az izuletor.hu által megkérdezett szakemberek is úgy vélik, hogy a porckopás és ízületi gyulladás terén érintett személyek gyakran a frontokra is érzékenyek.

A porckopás gyakorlatilag korosztálytól függetlenül jelentkezhet, de az évek múlásával szinte mindenki találkozik a térdben, a csípőben fellépő fájdalmakkal. Nem csak az egykori csonttörések, repedések helyein érezni sajgó fájdalmat frontok idején, de a nedves, hideg légáramlatok gyakran vannak negatív hatással a krónikus ízületi panaszokkal küzdőkre. Mindannyian jól ismerjük azt, amikor az érintettek szinte a csontjukban érzik a front közeledtét. Ahelyett, azonban, hogy rendszeresen fájdalomcsillapítókkal igyekeznénk enyhíteni a tüneteket, fontos, hogy természetes módon tegyünk a porckopás folyamatának lassítása, s ezzel együtt a fájdalom enyhítése érdekében.

Mindennapi testmozgás porckopással

A legjobb természetes módszer a területen a rendszeres testmozgás. Ennek pozitív hozadékát a szervezet egészén érezni fogjuk, és a porckopás jelentette fájdalmak is enyhülnek hatására. A rendszeres, edzettségi szintnek megfelelő mozgásforma mindennapokba illesztésével erősebbé, ellenállóbbá válunk. Az immunrendszer erősítése nem csak a fertőzések megelőzésében játszik fontos szerepet, de a frontérzékenység tüneteinek csökkentésében is. Az ízületi fájdalmak korántsem jelentik azt, hogy nem szabad mozognunk, mindössze a helyes mozgásforma megtalálása szükséges. Az úszás például korosztálytól függetlenül remek választásnak bizonyul, hiszen úgy mozgatja át az egész testet, hogy közben nem terheli az ízületeket, sőt, erősíti azokat.

Mozgás a téli hidegben is!

Míg tavasszal az időjárás azonnal a természetbe csábít, addig a hideg hónapokban sokan jobban szeretnek inkább a négy fal között maradni. Ez azonban nem a legjobb döntés, pláne akkor, ha porckopás panaszaival élünk együtt. A hidegben a vérkeringés lelassul, és a fájdalmakra is érzékenyebben reagálunk. Ha azonban átmozgatja testét, élénkül a vérkeringés, és megelőzhetjük az elgémberedett végtagok okozta kellemetlenségeket is. Ha végképp nagy a zimankó kint, és még az uszodáig sincs kedve elmenni, akkor tegyen be egy fitness dvd-t, és mozgassa át testét a megfelelő utasításokat követve. Napjainkban minden korosztály megtalálja az otthoni mozgásformák között is azokat, amelyek egyéni adottságoknak és edzettségnek megfelelő. A hideg ne kifogás, inkább egy okkal több legyen, hogy felpörgesse keringését, anyagcseréjét!

A porckopás okozta fájdalmak enyhítésére a hideg időben remek választásnak bizonyul az érintett testrész melegen tartása is. Az elektromos melegítőpárnát kiválóan használhatjuk erre a célra, de egy forró fürdő, vagy egy plusz réteg ruha is enyhülést hozhatnak a panaszokra. A meleg hatására ugyanis fellazulnak az ízületek, s így fájdalomcsillapítók nélkül vészelhetjük át a fájdalmak fellángolásának időszakát.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.