Meteoropátia – lehet, hogy Ön is ebben szenved?

hideg hajnalok

A meteoropátia a köznyelvben egy ritkán használt kifejezés arra az emberre, aki érzékenyen reagál az időjárás változásaira. Gyakrabban időjárás- vagy frontérzékeny embereknek nevezzük azokat, akik számos tünettől szenvedhetnek, attól függően hideg- vagy melegfront érkezik-e hazánkba.

Az időjárás változása és az egészségügyi hatásai

Azoknak az embereknek, akik az időjárás változásának következtében különféle tünetektől szenvednek, nem könnyű az élete. Hiszen elegendő egy hideg- vagy meleg időjárási front, egy drasztikusabb hőmérséklet-változás, légnyomásbeli változások, hogy fáradtsággal, fejfájással, migrénnel vagy épp alvászavarok kínozzák őket. A tünetek rendkívül változatosak lehetnek egyéntől függően, a fentiek mellett előfordulhatnak ízületi fájdalmak, rossz közérzet, a teljesítőképesség csökkenése és kismamáknál akár a szülés váratlan beindulására is lehet számítani.

Nem betegség!

Noha kellemetlen, sokszor a munkánkat akadályozó tünetekkel szembesülhetnek ilyenkor az arra érzékenyek, tudnunk kell, hogy az időjárás- vagy frontérzékenység nem minősül betegségnek. Inkább arról van szó, hogy ezek az emberek nehezebben tudják tolerálni az időjárás különféle irányú változásait, vagyis az erre vonatkozó ingerküszöbük alacsonyabb, mint kevésbé érzékeny embertársaiknak. Az orvostudomány egyelőre nem tisztázta, hogy mi állhat ennek az érzékenységnek a hátterében, gyanítható, hogy valamilyen vegetatív idegrendszeri érzékenységgel állunk szemben.

Jellemző tény, hogy vannak olyan embercsoportok, akiknél fokozottabban fordulnak elő ezek a jelenségek, ide tartoznak például az idősebbek, azok, akiknek van valamilyen alapbetegsége és azok is, akik valami miatt legyengültek (pl. egy betegség utáni lábadozás szakaszában vannak). Jellemző még a nőkre is, akik változókorban vannak, közülük nagyon sokan panaszkodnak időjárással szembeni túlérzékenységi tünetekre. Sokan a kutatók közül azt állítják, hogy ez a probléma elsősorban egy civilizációs probléma, főleg munkanapokon és kevésbé hétvégén jelentkeznek a tünetek.

Ugyanakkor tény az is, hogy azoknál az embereknél, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek, például szív- és érrendszeri problémákkal, reumában vagy emésztőrendszeri zavarokban szenvednek, időjárási frontok esetén rosszabbodhat az állapotuk és tüneteik súlyosbodására kell számítaniuk. Sőt! A reumás betegek legtöbbjénél megfigyelték, hogy szinte mindegyikük szenved az időjárás-érzékenység tüneteitől is.

Ahogy régen, ma is: klímaváltozás

Eleink nagyon sok betegséget gyógyítottak klímaváltozással: vagyis olyan helyre küldték a beteget, amelynek a levegője (klímája) jótékony hatással van az adott betegségre. Így fordították meg az időjárás-változás negatív hatásait, ugyanis kihasználták a benne rejlő lehetőségeket, ezúttal a beteg állapotának javítására. Például a tüdő- és légzőszervi megbetegedésekben szenvedőket magashegyi levegőre, hűvös éghajlatra utalták, a pikkelysömörben szenvedőknek a tengeri levegő tesz jót, így tudták ezt őseink is.

Az egészségi állapotunkra a tiszta levegő, a kellemes, állandó hőfok (sem túl meleg, sem túl hideg) és a levegő állandó értékű páratartalma van a legjótékonyabb hatással, így bármilyen betegség esetén keressük azokat a helyeket, ahol ilyet találunk, sokat javulhat így az állapotunk!

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.