Kivédhetők az időjárási frontok?

időjárási frontok egészségügyi hatása

Az időjárási frontok nagyon sok embernél nem múlnak el nyomtalanul. A nők inkább érzékenyek rájuk, ilyenkor testi és lelki panaszok egyaránt jelentkezhetnek. Felkészülhetünk-e rájuk, kivédhetjük-e az időjárási frontok hatásait?

Az időjárási frontoktól való szenvedés nem valamiféle kényesség, hanem ma már egy igenis létező, valós probléma. A régi emberek még nem szenvedtek tőle, hiszen együtt éltek, benne éltek a természetben. A mai ember régen elszakadt tőle, négy fal közé kényszerítette magát, műdolgok veszik körül, szennyezi a vizet, a földet, a levegőt, ami által legyengült az immunrendszere, így nem véletlen, hogy az időjárási frontok is fokozottan hatnak rá. Egy-egy front esetén megváltozik a légnyomás, a páratartalom, a hőmérséklet, mindez sokszor igen hirtelen történik, amit a szervezet nem tolerál túl jól. Ha ez a jelenség sokszor előfordul, akkor akár fokozott frontérzékenység is kialakulhat az érzékenyebbeknél.

A frontok hatásai

Az időjárási frontoknak az enyhébbektől a súlyosabbakig különböző hatásai lehetnek, és a hatások attól is függnek, hogy meleg-, hideg-, vagy vegyes fronttal állunk-e szemben. A magyarok többsége a melegfrontra érzékeny, és a hatásokat először az idegrendszerünk érzékeli. Ezt követően emelkedik a vérnyomás, gyorsul a szívverés, álmatlanabbak és ingerlékenyebbek leszünk, vagy akár depresszióba is eshetünk. Ekkor gyakoribbak a fejfájásos, migrénes jellegű tünetek, valamint a gyulladásos tünetek erősödése és a szívbetegek is negatív jeleket tapasztalhatnak.

A melegfrontok a szülésekre késleltető hatással vannak, a reakcióidőnk lassul, nő az öngyilkosságok száma. Romolhat a cukorbetegek, a pajzsmirigyes betegségekben szenvedők állapota. A hidegfront hatásai éppen ezeknek ellentéte: ekkor felgyorsulnak a szülések, jellemzőek a görcsös panaszok, nehézkessé válik a gondolkodás, a légúti krónikus betegségben szenvedők állapota romlik. A kettős fronthatás –amellyel a Kárpát-medence sajátos helyzete miatt fokozottan kell számolni – mindezen hatásokat felerősítheti, keverheti.

Hogyan védhetők ki a hatások?

A frontok hatásai teljes egészében nem védhetők ki, hiszen a rendszer részei vagyunk, így az arra érzékenyeknél hatni fog, ám ezek a hatások mérsékelhetők, némelyike ki is küszöbölhető.

Ha tudomást szerzünk egy front érkezéséről, az alábbiakat tehetjük:

– Igyekezzünk visszatérni a természethez, amennyire csak lehet: sportoljunk vagy sétáljunk sokat a szabad levegőn, kertészkedjünk, amikor csak tehetjük. Egy korábbi német kutatás szerint, minél többet vagyunk a szabadban, annál inkább csökkennek a frontok által kiváltott hatások.

– Erősítsük meg immunrendszerünket, tavasszal végezzünk tisztítókúrát méregtelenítés céljából. Vitaminokkal nagyban elkerülhetjük a frontok hatásait

– Igyunk sokat, elsősorban vizet, friss gyümölcslevet, erre különösen nyáron fordítsunk nagy figyelmet.

– Együnk könnyű ételeket, hús nélkül, melyek nem terhelik meg túlzottan az emésztőrendszerünket, fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt (sok-sok saláta receptet olvashatunk itt.)

– Figyeljünk oda a pihenésre, aludjunk sokat.

– A stressz csökkentése minden téren jót tesz szervezetünknek, így az időjárási fronthatások kivédésében is segíteni fog.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.