Hogyan hat az időjárás a hajunkra?

Amikor az egészségünk, szervezetünk védelmére gondolunk, aligha jut eszünkbe a hajunk megóvása. Pedig, amikor azt látjuk, hogy hajkoronánk valamiféle károsodást szenvedett, azonnal kutatni kezdjük, mi lehet az, ami segíthet helyreállítani annak állapotát. A megelőzés hajunkat illetően is fontos lenne, mert az utólagos kapkodás sokszor már nem segíthet kellőképp. Érdemes tehát előre gondolnunk arra, hogy mi, s hogyan árthat a hajunknak, valamint arra is, hogy még időben megóvjuk fejünk ékét. Tulajdonképp jó pár tényező képes rombolni a hajszálakat, de a hajhagymák sem kivételek ezek alól. S ez utóbbi, ha sérül, már kétségessé válhat az elszenvedett károsodás korrigálása.

A hajról

Átlagosan százezer hajszál alkotja fejünk díszét, amennyiben ép, egészséges hajzatról van szó. Kis mértékben mindenkinek természetes módon hullik a haja, hiszen időnként cserélődnek, megújulnak a hajszálak, valamint a környezeti behatások is nagyban befolyásolják ezt. Azonban, ha napi 100 szálat meghaladó a hajhullás mértéke, már kóros állapotról beszélünk, mert az már az az elvesztett mennyiség, melyet a szervezet nagy valószínűséggel nem képes pótolni. Ez esetben érdemes orvoshoz fordulni és kivizsgáltatni magunkat, mi lehet a nagymértékű hajvesztés oka, mivel a még egyéb gondot egyelőre nem okozó, rejtőző gócok, betegségek is állhatnak a háttérben. Ezen kívül a hajunkról való, megfelelő gondoskodás hiánya, de még az időjárás hatásai is megnyilvánulhatnak hajhullásban.

Hogyan hat hajunkra az időjárás?

Leginkább az időjárás viszontagságainak vannak kitéve hajszálaink, hiszen azok megkerülhetetlenek, s nap mint nap kénytelenek vagyunk szembenézni velük. A változékony idő nem csak hangulatunkat, programjainkat befolyásolja, hanem frizuránk állapotát is. Talán nem is gondolnánk, mi mindent kell kiállnia hajkoronánknak, s hogy minden évszakban oda kellene figyelnünk egészségének, szépségének megóvására, és a megfelelő ápolására.

Meleg időben az erős napsütés roncsolhatja hajszálaink szerkezetét, ha túl sok időt töltünk a napon. Ennek az lesz a következménye, hogy a hajszálak meggyengülnek, fénytelenné és töredezetté válnak. Ha ehhez még festett haj is társul, úgy a károsodás mértéke még nagyobbá válik. A nap káros hatásainak kiküszöböléseként nyáridőben ajánlott egy könnyed, szellős kalap viselése. További romboló hatást válthat ki, ha ilyenkor túl sokáig időzünk vízben. A vízcseppek ugyanis begyűjtik a napsugarakat, felerősítve ezzel a káros hatást, amit a medencék fokozottan klóros vize, illetve a sós tengervíz még tovább ronthat. Emellett, az izzadás miatt gyakrabban mosunk hajat, amihez ha nem megfelelő, kímélő sampont választunk, azt a hajszerkezetünk ugyancsak megsínyli.

Hosszabb időn át tartó hidegben fejbőrünk hajszálerei összehúzódnak, melynek következtében a hajhagymák kevesebb tápanyaghoz és oxigénhez jutnak. A hideg és száraz levegő megváltoztatja kissé hajunk szerkezetét, melytől az hajlamosabb a kiszáradásra és törékenységre. A fűtési szezon száraz, párátlan levegője pedig csak tetézi ezt. Hosszútávon mindez a hajszálak elvékonyodásához, majd elvesztéséhez vezethet. Ezért ne csak egészségünket óvjuk meg, amikor télen az extra vitaminadagról gondoskodunk, de támogassuk hajszálainkat is! Ahogyan mi magunk, úgy a hajhagymák is megfázhatnak, melynek következménye lehet az idő előtti kopaszodás. Ezt megelőzendő, hordjunk olyan sapkát, amely megvédi a fejbőrt a maró hidegtől, ám kellőképp tud szellőzni, hiszen ha alatta beizzad a fejbőr, az szintén nincs jó hatással a hajzatra, mivel emiatt az gyakoribb mosást és hajszárítózást igényelne.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.