Miskolc időjárás előrejelzés

Forrás: Esotanc.hu, 2018. Feb. 20. 

Télies fordulat havazással!

Kiterjedt havazás várható a héten, utána megérkezik a szibériai hideg a hét végén.

Kiadta: Szuhi Attila (ma:08:39)

hirdetés

15 napos időjárás előrejelzés - Miskolc

Forrás: Esotanc.hu, 2018. Feb. 20. 

Mai és holnapi időjárás - Miskolc

Forrás: Esotanc.hu, 2018. Feb. 20. 

Miskolc részletes mai és holnapi időjárása

Időjárási rekordok

Forrás: Esotanc.hu, 2018. Feb. 20. 

hirdetés

hirdetés

Miskolc éghajlata és időjárása

A Bükk hegység, a Cserehát, a Zempléni-hegység és az Alföld találkozásánál elterülő Borsod-Abaúj-Zemplén megye legismertebb városaként számontartott Miskolc 130 méterrel fekszik a tengerszint felett. Alapvetően jellemző a területre hazánk mérsékelt éghajlata, ám földrajzi elhelyezkedése miatt a hegyrajzi tényezők is befolyásoló hatással vannak rá. Nem csak a környező tájegységek gazdag növény-, és állatvilága miatt bizonyul idegenforgalmilag frekventált területnek Miskolc és környéke, hanem a történelmi nevezetességek és természetesen a népszerű Barlangfürdő okánál fogva is. Ipar, idegenforgalom és természeti értékek páratlan egyesülésének köszönheti a térség, hogy mind a népességszámot, mind a környékre látogató turisták számát illetően sokan megfordulnak a városban. Bár alapvetően alacsonyabb az átlaghőmérséklet, mint az ország más tájain, de az elmúlt évek extrém időjárási viszonyai Miskolcot is érintették, elsősorban a nyári forróságot illetően.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy a legmelegebb hónapnak a július bizonyul, de nem maradnak el sokkal az értékek júniusban és augusztusban sem, sőt, miként évek óta érezhetjük, a nyári tikkasztó meleg sokszor már májusban elkezdődik. Ezzel szemben- hasonlóan az országban máshol is észlelhető adatokhoz -, a januári hónap bizonyul a leghidegebbnek. A napsütéses órák száma átlagosan 1800 óra körül alakul, és az egész évet figyelve elmondható, hogy menete jellegzetesen alakul évről-évre. Míg a nyári hónapokban havonta 230-250 órára lehet számítani, addig a novembertől januárig terjedő időszakban havonta 40-50 órát élvezhetik a környéken élők a napsütés jótékony hatásait.

Sok csapadék a nyári hónapokban

Az Északi-középhegységben egyébként is tapasztalható nagyobb csapadékmennyiség Miskolc éghajlatára is rányomja bélyegét. Az átlagos évi csapatékmennyiség 576 mm. A legtöbb esőre a nyári hónapokban, általában a májustól augusztus végéig terjedő időszakban lehet számítani, majd ezt követően jelentősen csökken a lehulló csapadék mennyisége. Különösen kevés esik a decemberi-januári hónapokban, majd ezt követően ismét növekedést mutatnak az adatok.

Évente 77 nap igazán meleg

A városban az átlagos meleg napok száma 77, ezek alkalmával 25 Celsius-fokot elérő melegnek örvendhetnek a lakosok és a turisták, az átlagos évi hideg napok száma 105, ekkor biztosan 0 Celsius-fok alá csökken a hőmérséklet. Telente nem ritka azonban a –10 Celsius-fok alatt mért hőmérséklet sem, ilyen, zordnak is értékelhető napokra legalább 17 alkalommal lehet számítani évente.

Extrém hidegrekord

Magyarország klímájára döntő befolyást gyakorol, hogy a Kárpát-medence közepén helyezkedik el, de emellett számos éghajlati hatás is éri, aminek következtébe néha bizony igencsak szélsőséges időjárási körülményekkel kell szembenéznünk. A nyugati óceáni, a dél-délnyugati mediterrán, az északi sarkvidéki és a keleti kontinentális hatások is érvényre jutnak időnként, mint ahogyan az Miskolc esetében is megtapasztalható volt már néhányszor.

A városhoz kötődik hazánk hidegrekordja, melyet 1940 február 16-án regisztráltak Miskolc-Görömbölytapolca térségében. Ekkor –35 °C fokot mértek, s ennél az értéknél hidegebb azóta sem volt hazánkban. Az ilyen extrém hideg kialakulásához vastag összefüggő hótakaró, szélcsend, derült égbolt és általában alacsony relatív páratartalom szükségesek. Nem kell azonban szibériai hideg beáramlása ahhoz, hogy éjszaka a hőmérő higanyszála akár –10°C fok alá süllyedjen, hiszen ez az éjszakai órákban az ország szinte bármely területén elő szokott fordulni egy-egy tartósan hideg időszakban.

Tikkasztó forróság 2014-ben is

Miként az elmúlt években is tapasztalhatjuk, országszerte szélsőséges időjárási viszonyok uralkodnak, gyakorlatilag térségtől függetlenül. Nem volt ez másként idén, Miskolcon sem, amikor rendkívüli meleggel kellett szembenézniük a térségben tartózkodóknak a nyári időszakban. Előfordult, hogy 35 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, de ezzel egyidejűleg a záporok és zivatarok is gyakran megjelentek. Az átlagosnak nem nevezhető hőségben a lakosság védelme érdekében különböző intézkedéseket is foganatosítottak, így több ivókút felállításra került a város frekventált területei mellet Lillafürden és Miskolctapolcán is. Ez utóbbiak a turisták által is gyakran választott helyszíneknek számítanak, így az ilyen irányú odafigyelés különösen fontos volt. A Miskolci Állatkert lakói számára igyekeztek hűs pillanatokat szerezni, de a közlekedés szempontjából létfontosságú vasúti sínek hűtésére is fokozott figyelmet fordítottak. Országszerte úgy tűnik egyébként, hogy nyaranta az idén is észlelhető hőséghez hasonlókra számíthatunk, érdemes tehát időben felkészülni az ilyen körülményekre.

Az Északi-középhegségre, és így az ott elhelyezkedő Miskolcra is jellemző a nedves-kontinentális éghajlat, természetesen a már említett hegyvidéki jellegel társítva. Ennek megfelelően az elmúlt évek tapasztalatai is alátámasztják, hogy a hőmérsékleti értékek és a napsütéses órák száma bár elmaradnak az országos átlagtól, a csapadék pedig jóval több, mégis elmondható, hogy az egész országban észlelhető időjárás alakulása, extrém változása e területen is megmutatkozik. A Miskolc környékén feltörő gyógyvíz, és a köré épült, nagy múltra visszatekintő komplexum sokakat vonz a térségbe az év minden időszakában. Mielőtt útnak indul, érdemes a várható időjárásról tájékozódnia, és úgy tervezni pihenését, hogy a hőmérsékleti és csapadékra vonatkozó viszonyok is alkalmasak legyenek a környék látnivalóinak felkeresésére. Abban az esetben viszont, ha mégis kifogna egy esős időszakot, remek programlehetőségek állnak rendelkezésére akár a Barlangfürdőben, akár a város egyéb, fedett komplexumaiban, vendéglátóhelyein.