Meteorológia nyomtatásban – szakfolyóiratok,könyvek az időjárás iránt érdeklődőknek

nő könyvet olvas meteorológiáról

Rendszeresen kapunk e-maileket, amiben arról érdeklődtök, hol lehetne többet megtudni a meteorológiáról. Ebben a cikkben összeszedtük a legfontosabb magyar forrásokat, amelyek nyomatásban is megjelentek.

Internet kontra nyomtatott kiadványok

Bár az internetről ma már szinte mindent meg lehet tanulni, azonban valljuk be őszintén: ma még az információk zöme angol nyelven érhető csak el, és hiányoznak a magyar nyelvű anyagok.

Ami ennél is nagyobb gond: az interneten rengeteg részterületről kaphatunk információt, de nincsenek áttekintő anyagok, amiből az alapok elsajátíthatóak lennének. A könyvek, és nyomtatott kiadványok ezen a téren még ma is jobban teljesítenek. És bár sok szakfolyóirat elérhető e-kiadásban, ezekkel is az a gond, mint minden más internetes kiadvánnyal. Könyv, újság formájában sokkal jobban emészthető, mert kézbevehető, kijegyzetelhető és kényelmesebben olvasható is. Egy felmérés szerint – írja a cewe-nyomda.hu – a hagyományos könyv sokkal jobban teljesít a szövegértési teszteken , és még az egyetemisták 90%-a is előnyben részesíti az e-kiadványokkal szemben.

Aki tehát szeretne többet tudni a meteorológiáról, annak irány a könyvtár és a nyomtatott Guttenberg galaxis!

Könyvek, amiket ajánlunk

Ma már a piacon elég sok az időjárást népszerűsítő kiadvány elérhető, de ezek zöme megmarad az ismeretterjesztés szintjén. Nincs is ezzel gond. Kezdjük ezekkel a kiadványokkal! Ha ezen túl vagyunk, jöhetnek a komolyabb kiadványok.

Elsőként ajánlanánk az ELTE Meteorológiai Tanszékének könyvét, a Meteorológiai Alapismeretek c. jegyzetet, amely 265 oldalon keresztül vezet be az időjárás világába, de már túllépve az ismeretterjesztő szinten. Ez a kiadvány nem csak nyomtatásban, de elektronikus formában is elérhető az interneten (keressünk rá!).

Ha ezen túl vagyunk, jöhet a nagyobb falat! Czelnai Rudolf három kötetes könyve, a Bevezetés a Meteorológiába alapmű, amely ha érdekel minket a meteorológia kihagyhatatlan, mert ilyen részletességgel ismereteim szerint egyetlen magyar nyelvű, nyomtatásban megjelent könyv sem foglalkozik a meteorológia alapjaival.

Ha ezt a könyvet átolvassuk, és megértjük, valóban érteni fogjuk a légkör történéseit. Ezt a könyvet is za ELTE Eötvös Kiadója adta i, és egyetemi jegyzetként szolgál, ismereteim szerint mind a mai napig.

Kicsit könnyedebb kiadvány, de szintén nyomtatásba került és a népszerű webáruházakban is elérhető Péczely György Éghajlattan c. könyve. A könyve nem csak az éghajlattan kérdéseit tárgyalja, de a meteorológia alapjait is érinti szintén tudományos igényességgel, így ez is alapműnek tekinthető. Talán érdemes ezt elolvasni, még Czelnai Rudolf háromkötetes könyve előtt, mert könnyebb olvasmány.

Kiadványok, amik nyomtatásban is megjelennek

Ha szeretnénk rendszeresen olvasni a hazai (és nemzetközi) időjárási eseményekről, akkor két kiadványt tudok ajánlani.
Az egyik az OMSZ tudományos folyóirata az Időjárás. Ebben a hazai kutatók tudományos publikációit olvashatjuk angol nyelven. Ez már magas szint, csak az igazi megszállottaknak ajánlott.

Szerencsére van egy könnyedebb hangú kiadvány is, és ez pedig a Légkör c. kiadvány, amely negyedévente jelenik meg és magyar nyelvű. Bár ebben is olvashatunk tudományos kutatásokról, de sok egyéb érdekesség is van benne a hazai meteorológia világából.

Hol szerezzük be ezeket a nyomtatott kiadványokat?

Az Országos Meteorológia szolgálatnak van egy szakkönyvtára, ahol 12 ezer könyv, folyóirat lelhető fel, és e mellé rengeteg hazai adat is.

Szintén ajánlható az ELTE TTK szakkönyvtára, ahol a könyvek mellett folyóiratok, és sok izgalmas diplomamunka is megtekinthető.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Több napos havazásra készülhetünk ma estétől, de nem mindenütt. Lesz olyan hely, ahol akár 30 […]

TELJES CIKK | február 19.

Hétfőtől többfelé és ismétlődő jelleggel kell havazásra számítani. Néhol 10-15 cm friss hóréteg is kialakulhat, […]

TELJES CIKK | február 12.

A téli vezetés – még akkor is, ha enyhe a tél – általában sokkal több […]

TELJES CIKK | január 23.